Κάποιοι τον έχουν χαρακτηρίσει «πολυθεσίτη». Ο ίδιος πάντως κινείται με ιδιαίτερη άνεση και αποτελεσματικότητα στις θέσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του δημάρχου Αμαρουσίου και του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ).

Τις τελευταίες ημέρες ήταν με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΕ που ο Γιώργος Πατούλης πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις για τη μεταφορά των αποθεματικών των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Βρέθηκε ακόμη και να πρωταγωνιστεί σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ» με τίτλο «Εξέγερση δημάρχου εναντίον Αλέξη Τσίπρα».

Η εφημερίδα φιλοξενούσε δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Πατούλης έλεγε, με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ότι «η κυβέρνηση αυτή ενεργεί ως δικτάτορας». Ο ίδιος διέψευσε, βέβαια, ότι χρησιμοποίησε τέτοιες μειωτικές εκφράσεις, υποστηρίζοντας ότι διατύπωσε μόνο την έντονη δυσαρέσκεια της Αυτοδιοίκησης για τις κυβερνητικές επιλογές. «Θεωρώ ότι ο διάλογος μπορεί να βοηθήσει να διορθωθεί η συνταγματική εκτροπή» δήλωσε πάντως χθες, μετά την ενημέρωση πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων στη Βουλή.

Με καταγωγή από την Κρήτη –η μητέρα του ήταν από τα Χανιά και ο πατέρας του από το Ρέθυμνο –θα ακολουθήσει σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην ορθοπεδική. Στη συνέχεια θα φοιτήσει και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, αποκτώντας ειδίκευση στα οικονομικά της Υγείας.

Η συνδικαλιστική του δράση ξεκινά το 1995, όταν ιδρύει τον Σύλλογο Ειδικευόμενων Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς. Δύο χρόνια αργότερα, το 1997, θα ιδρύσει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Νέοι Γιατροί, στον οποίο θα αναλάβει πρόεδρος. Είναι την περίοδο εκείνη που θα αποτελέσει δίδυμο με τον Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος είχε ιδρύσει αντιστοίχως τον Σύλλογο Νέοι Δικηγόροι, και θα αναλάβουν κοινές δράσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων των δύο κλάδων.

Το 1996 θα πρωτοεκλεγεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και έκτοτε θα καταλαμβάνει σταθερά μια θέση ως μέλος του Συμβουλίου, ενώ από το 2011 αναδεικνύεται πρόεδρος του Συλλόγου. Στις πρόσφατες εκλογές του Νοεμβρίου 2014 κέρδισε με άνεση τον προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ αντίπαλό του, παρά το γεγονός ότι το γενικότερο κοινωνικό κλίμα ήταν σαφώς υπέρ της Κουμουνδούρου.

Στον χώρο των γιατρών τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής, καθώς εμφανίζεται υπερδραστήριος και κάνει παρεμβάσεις για μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι οι ανακοινώσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι καθημερινές και αφορούν από τις καθυστερήσεις πληρωμής των γιατρών του ΕΣΥ για εφημερίες μέχρι τον τρόπο συνταγογράφησης και το πρόβλημα με τους νέους επιστήμονες που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό.

Παράλληλα, διαθέτει την εικόνα του ανθρώπου που σπεύδει να προωθήσει κοινωνικές δράσεις και να συνδράμει τον κόσμο, ειδικά στην περίοδο της κρίσης. Για παράδειγμα, μία από τις χαρακτηριστικές πρωτοβουλίες του, που επικροτήθηκε από πολλούς, ήταν η δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου σε συνεργασία με την Εκκλησία.

Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης βρέθηκε για πρώτη φορά το 1998. Η πρώτη του εκλογή, ωστόσο, δεν ήταν στο Μαρούσι αλλά ως δημοτικός σύμβουλος Πεύκης. Στον Δήμο Αμαρουσίου έδωσε πρώτη φορά τη μάχη το 2006 και εξελέγη δήμαρχος. Η μεγάλη αποδοχή του από τους κατοίκους της πόλης αποδεικνύεται από το ποσοστό τού 57%, που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2010 και του 59% σε εκείνες του 2014 από την πρώτη Κυριακή.

Το μικρόβιο της ενασχόλησης με την Αυτοδιοίκηση φαίνεται πάντως ότι πέρασε και στη σύζυγό του Μαρίνα Σταυράκη, με την οποία έχουν έναν γιο. Ωστόσο δεν την πήρε μαζί του στο ψηφοδέλτιο για τον Δήμο Αμαρουσίου. Στις τελευταίες εκλογές η κυρία Σταυράκη επέλεξε να κατέβει με το συνδυασμό του Τάσου Μαυρίδη στον Δήμο Πεύκης. Η πρώτη της απόπειρα στέφθηκε μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αφού αναδείχθηκε πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος.

Για την ανάδειξή του ως δημάρχου ο Γιώργος Πατούλης είχε πάντα τη στήριξη της ΝΔ, επισήμως και ανεπισήμως. Το όνομά του, μάλιστα, είχε πριν από τις εκλογές του 2014 ακουστεί εντόνως, μαζί με εκείνο του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, και ως πιθανού υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής.

Παρά το γεγονός ότι στην προ ετών εσωκομματική διαμάχη για την προεδρία της ΝΔ ο κ. Πατούλης είχε στηρίξει εμμέσως την Ντόρα Μπακόγιαννη, οι σημερινές σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ καλές. Στη Συγγρού φροντίζουν, εξάλλου, να έχουν από κοντά τον Γιώργο Πατούλη, θεωρώντας τον «χρυσοδάκτυλο», καθώς πετυχαίνει πάντα με ό,τι καταπιάνεται.

Η τελευταία επιτυχία του ήταν να φέρει την κυριαρχία στο γαλάζιο στρατόπεδο στην ΚΕΔΕ, όπου τις περισσότερες φορές επικρατούσαν οι πράσινοι αιρετοί και εξέλεγαν πρόεδρο –με εξαίρεση τη θητεία του Νικήτα Κακλαμάνη. Στην ηγεσία της Συγγρού βλέπουν εξάλλου στο πρόσωπο του Γιώργου Πατούλη και ένα αντίβαρο έναντι του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και των φιλοδοξιών του.

Στους γαλάζιους κύκλους μάλιστα θεωρούν ως εξαιρετικά πιθανό το επόμενο βήμα και στοίχημα για τον κ. Πατούλη να είναι η μάχη του σταυρού σε εθνικές εκλογές. Και, όπως εκτιμούν, αναμένεται και αυτό να το κερδίσει.