Με μια φορτισμένη συγγνώμη απολογήθηκε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα για τον θάνατο δύο δυτικών ομήρων που είχε απαγάγει η Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Ο Αμερικανός Ουόρεν Ουέινσταϊν και ο Ιταλός Τζοβάνι Λο Πόρτο κρατούνταν εδώ και αρκετά χρόνια από την ισλαμική οργάνωση στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν. Και άφησαν την τελευταία τους πνοή τον περασμένο Ιανουάριο από τα πυρά αμερικανικών μη επανδρωμένων μαχητικών που επιχείρησαν στην περιοχή. «Ως πρόεδρος και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για όλες τις επιχειρήσεις μας κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. «Λυπάμαι για ό,τι συνέβη. Εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, θέλω να ζητήσω την πιο ειλικρινή συγγνώμη από τις οικογένειες».

Ο θάνατος των δύο ομήρων έγινε γνωστός μόλις χθες από τον Λευκό Οίκο, λίγο νωρίτερα από την προεδρική συγγνώμη. Ο Ουέινσταϊν ήταν σύμβουλος επιχειρήσεων και είχε απαχθεί από την Αλ Κάιντα το 2011, ενώ ο Λο Πόρτο προσέφερε εθελοντική βοήθεια και είχε πέσει στα χέρια της οργάνωσης το 2012. Στην ίδια επιχείρηση σκοτώθηκε ο Αχμέντ Φαρούκ, αμερικανός πολίτης και ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, ενώ σε άλλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τον ίδιο μήνα σκοτώθηκε ο επίσης αμερικανός και ηγέτης της οργάνωσης Ανταμ Γκάνταχν.

Οι δύο όμηροι έπεσαν θύματα της λανθασμένης εκτίμησης των υπευθύνων της επιχείρησης καθώς πίστεψαν ότι στο συγκρότημα που είχαν θέσει στο στόχαστρό τους δεν υπήρχαν άμαχοι. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι έδωσε εντολή να αποχαρακτηριστεί ο φάκελος της επιχείρησης επειδή οι οικογένειες των θυμάτων «έχουν δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια». Ο 73χρονος Ουέινσταϊν είχε εμφανιστεί σε δύο βίντεο που είχαν δημοσιοποιηθεί από την Αλ Κάιντα τον Μάιο του 2012 και τον Δεκέμβριο του 2013. Σε αυτά, ζητούσε από τον αμερικανό πρόεδρο να φροντίσει άμεσα για την απελευθέρωσή του καθώς υπέφερε από καρδιακά προβλήματα και άσθμα. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το αίτημα. «Ως σύζυγος και πατέρας» δήλωσε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, «μπορώ να φανταστώ την αγωνία των οικογενειών που κράτησε μέχρι σήμερα. Ξέρω ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να πω ή να κάνω για να απαλύνω τον πόνο τους».

Τα ίχνη του Τζοβάνι Λο Πόρτο, ο οποίος καταγόταν από το Παλέρμο, είχαν χαθεί μετά την απαγωγή του. Μαζί με τον ιερέα Πάολο Νταλ’ Ολιο ήταν οι δύο τελευταίοι Ιταλοί που είχαν πέσει στα χέρια της Αλ Κάιντα. Η είδηση της απώλειας οδήγησε τους φίλους του στο σπίτι του στο Παλέρμο, όπου ζούσε με τη μητέρα του. Σύμφωνα με τους γείτονές της, από τότε που είχε απαχθεί ο γιος της «είχε γίνει άλλος άνθρωπος». Οπως είπε κάποιος από αυτούς, «είχε αλλάξει ακόμη και στην όψη, το μόνο που ήθελε ήταν να τον σφίξει και πάλι στην αγκαλιά της».

Η είδηση του θανάτου του νεαρού Σικελού έγινε γνωστή στην οικογένειά του με ένα τηλεφώνημα από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ο Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη; Ευχαριστώ» ήταν το σχόλιο ενός από τους αδελφούς του θύματος. Τη θλίψη του για την απώλεια εξέφρασε και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Για έναν Ιταλό, όπως είπε, «που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των άλλων» –από την Αϊτή έως το Πακιστάν.

H CIA είναιακόμη εκεί

Ο όγκος των επιχειρήσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Η CIA έχει διατηρήσει αρκετές από τις βάσεις της στο Πακιστάν προκειμένου να συλλέγει στοιχεία από τις περιοχές στα σύνορα με το Αφγανιστάν όπου δρουν η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν.