Η πενθήμερη σχολική εκδρομή στην Ελβετία των μαθητών του 3ου Λυκείου Αρτας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, κατέληξε όμως σε οδύσσεια, αφού οι μαθητές έπεσαν θύματα απάτης του ταξιδιωτικού πρακτορείου που είχε αναλάβει τη διοργάνωση του ταξιδιού τους. Το δυσάρεστο αυτό περιστατικό έφερε για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια το σαθρό νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τις σχολικές εκδρομές.

Είναι, άλλωστε, συχνό το φαινόμενο το μαθητικό κοινό να πέφτει θύμα επιτηδείων οι οποίοι βλέπουν τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές –που πραγματοποιούνται το Γυμνάσιο κιόλας –ως προσοδοφόρο επιχείρηση. Τον Απρίλιο 2012 είχε συλληφθεί 60χρονος που παρίστανε τον ταξιδιωτικό πράκτορα κι εξαπατούσε σχολικούς υπεύθυνους για τη διοργάνωση σχολικών εκδρομών με δόλωμα τις πολύ χαμηλές τιμές. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία και πλαστά έγγραφα, είχε εξαπατήσει σχολικούς υπεύθυνους αποσπώντας συνολικά 32.026 ευρώ.

Ομως το τουριστικό γραφείο με έδρα την Αθήνα που εξαπάτησε τους μαθητές από την Αρτα δεν είναι η πρώτη φορά που εξαπατά πελάτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Νίκο Τσεμπερλίδη, το 2012 είχε επιβληθεί στο εν λόγω τουριστικό γραφείο πρόστιμο 5.000 ευρώ «γιατί δεν επέστρεφε στους καταναλωτές χρήματα που είχαν καταβάλει για εισιτήρια στο Final Four της Βαρκελώνης τα οποία δεν είχε εξασφαλίσει».

Το χαλαρό θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό που σύμφωνα με την ΟΛΜΕ και τις τοπικές ΕΛΜΕ είναι το νούμερο ένα πρόβλημα αναφορικά με τις σχολικές εκδρομές. «Εχουμε κάνει δεκάδες υπομνήματα τόσο ως Ομοσπονδία όσο και ως τοπικές Ενώσεις προς το υπουργείο προκειμένου να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την εκπαιδευτική – επιμορφωτική διάσταση της σχολικής εκδρομής, κυρίως όμως την ασφάλεια μαθητών και συνοδών», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αρτας Μανώλης Φραγγίδης. Οπως ορίζει το υπουργείο Παιδείας, οι προσφορές που γίνονται από ταξιδιωτικά πρακτορεία θα πρέπει να ανοίγονται παρουσία επιτροπής που αποτελείται από εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, του συλλλόγου γονέων και των μαθητών. «Ακόμη κι αυτό όμως δεν διασφαλίζει ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Μια από τις ρίζες του προβλήματος είναι οι διάφοροι που παρουσιάζονται ως τουριστικοί πράκτορες οι οποίοι βλέπουν τους μαθητές ως δεξαμενή χρημάτων. Τα ξενοδοχεία και τα πούλμαν που θα κάνουν τη μεταφορά θα πρέπει να πληρούν προδιαγραφές, ίδιες για όλους, ενώ καλό είναι να γίνεται και επιμόρφωση στους συνοδούς για τις ευθύνες που έχουν».

Με χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι «προτίθεται από την καινούργια σχολική χρονιά να επανεξετάσει το θέμα των σχολικών εκδρομών, διασφαλίζοντας ότι τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά και τη διαμονή των μαθητών θα είναι πιστοποιημένα, οι δε μαθητές πλήρως ασφαλισμένοι με συμβόλαια που θα επισυνάπτονται στα ταξιδιωτικά έγγραφα».