Το Toyota Mirai είναι το πρώτο μοντέλο ευρείας παραγωγής με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που ενσωματώνει όλη την τεχνολογική εξέλιξη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας ενώ ανοίγει το δρόμο για μια νέα κατηγορία οχημάτων ( μετά τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά οχήματα) με εξαιρετικά οικολογικά χαρακτηριστικά. Το φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ως βασικό καύσιμο το υδρογόνο.

Η Toyota δημιούργησε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βίντεο μέσω του οποίου δείχνει ότι, το υδρογόνο μπορεί να κατασκευαστεί από διάφορα άχρηστα υλικά όπως για παράδειγμα την κοπριά των αγελάδων! Συγκεκριμένα, μέσω μιας ειδικής επεξεργασίας των κοπράνων είναι πολύ εύκολο να παραχθεί υδρογόνο.

Το Mirai – που στα ιαπωνικά σημαίνει μέλλον – έχει μήκος 4,87 μέτρα και κάτω από το καπό του διαθέτει έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων . Τον βασικό ρόλο τον έχουν οι κυψέλες καυσίμου που μετατρέπουν το υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια.

Καταναλώνει υδρογόνο, το οποίο αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές υπό πίεση 700 bar. Σύμφωνα με την ιαπωνική φίρμα, το νέο μοντέλο θα είναι τόσο πρωτοποριακό όσο ήταν και το Prius τη δεκαετία του ‘ 90. Η αυτονομία του αγγίζει τα 480 χιλιόμετρα ενώ ο εφοδιασμός του πραγματοποιείται μέσα σε 3 λεπτά!