H καθολική μκο Caritas κατήγγειλε σήμερα τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει η πολιτική λιτότητας στην ζωή των παιδιών στην Πορτογαλία, όπου 1 στα 4 παιδιά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Η λιτότητα πλήττει ιδίως τους πιο ευάλωτους» επισήμανε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Εουζένιο ντα Φονσέκα, πρόεδρος του παραρτήματος της φιλανθρωπικής οργάνωσης στην Πορτογαλία, και τόνισε ότι «η παιδική φτώχεια θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο στην Πορτογαλία».

Το ποσοστό της φτώχειας στις ηλικίες κάτω των 18 ετών ανήλθε στο 25,6% το 2013 στην Πορτογαλία έναντι 24,4% τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή.

Σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού, το 19,5% των Πορτογάλων ζούσε σε καθεστώς φτώχειας το 2013, καθώς διέθετε ετήσιο εισόδημα κάτω των 4.937 ευρώ, έναντι 18,7% το 2012.

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη. Στην Πορτογαλία τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας προκαλούν κυρίως ανησυχία» σχολίασε ο γενικός γραμματέας της Caritas Europe Ζόρζε Νούνιο Μαγιέρ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη δημοσίευση στην Πορτογαλία μιας έκθεσης της Caritas σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Εκτός της Πορτογαλίας, η έρευνα αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Μεταξύ αυτών των χωρών, η Πορτογαλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στο ποσοστό των πολιτών που κινδυνεύουν από τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, το οποίο ανήλθε σε 27,5% το 2013 έναντι 25,3% το 2012.

Το 2014 η Caritas Portugal προσέφερε βοήθεια σε 160.000 ανθρώπους, ήτοι μια αύξηση 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.