Μετά την οργισμένη αντίδραση της Πολωνίας ήρθε η σειρά της Ουγγαρίας την Τρίτη να καταγγείλει τα σχόλια του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ περί πολωνικής και ουγγρικής συμμετοχής στο Ολοκαύτωμα.

Στο ίδιος μήκος κύματος με την Πολωνία, που έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον αμερικανό πρεσβευτή στη χώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας διαπιστώνει «εκπληκτική αναισθησία και ανεπίτρεπτη επιπολαιότητα» στις δηλώσεις του Κόμεϊ για το Ολοκαύτωμα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 550.000 Ούγγροι Εβραίοι.

Αιτία της διπλωματικής διαμάχης στάθηκαν οι δηλώσεις του Κόμεϊ, την περασμένη εβδομάδα, στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ, τις οποίες αναπαρήγαγε σε άρθρο του στην Washington Post. Επί της ουσίας, ο Κόμεϊ υπαινίχθηκε ότι οι χώρες που τελούσαν υπό γερμανική κατοχή φέρουν μερίδιο ευθύνης για τη ναζιστική θηριωδία.

«Στο μυαλό τους, ο δολοφόνοι και συνένοχοι της Γερμανίας και της Πολωνίας και της Ουγγαρίας και τόσοι πολλοί σε τόσα άλλα μέρη δεν έκαναν κάτι κακό. Επεισαν εαυτούς ότι αυτό ήταν το σωστό, αυτό ήταν που έπρεπε να κάνουν», έγραφε ο Κόμεϊ στο επίμαχο άρθρο.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Πολωνίας, η οποία αξίωσε από τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη για τα σχόλια του διευθυντή του FBI. Την Τρίτη, μία ανάλογη επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας στον αμερικανό πρεσβευτή στη Βουδαπέστη, στην οποία μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «δυσφημιστικά σχόλια» και «γενίκευση» των Ούγγρων.