Σοβαρά τραυματισμένος φέρεται ότι είναι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έπειτα από αεροπορική επίθεση στο Δυτικό Ιράκ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Γκάρντιαν». Πηγή στο Ιράκ που έχει διασυνδέσεις με την οργάνωση των τζιχαντιστών αποκάλυψε ότι ο Μπαγκντάντι υπέστη σοβαρά τραύματα στη διάρκεια αμερικανικής επίθεσης τον Μάρτιο. Η ίδια πηγή προσθέτει πως οι πληγές του αρχηγού των τζιχαντιστών απείλησαν τη ζωή του, όμως σημειώνει σταθερή βελτίωση χωρίς να έχει ακόμη αναλάβει πλήρως τον έλεγχο της οργάνωσης.

Ο τραυματισμός του Μπαγκντάντι οδήγησε σε επείγουσες συνεδριάσεις των ηγετικών στελεχών του ISIS, οι οποίοι αρχικά πίστεψαν ότι θα πέθαινε και έτσι έκαναν σχέδια για τη διαδοχή του. Δύο άλλοι αξιωματούχοι – ένας δυτικός διπλωμάτης και ένας ιρακινός αξιωματούχος – επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση στις 18 Μαρτίου σε μια περιοχή κοντά στη Νινευΐ, στα σύνορα με τη Συρία. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο υπήρχαν και άλλες πληροφορίες για τραυματισμό του Αλ Μπαγκντάντι, οι οποίες όμως αποδείχθηκαν αναληθείς.

Θεωρείται ότι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται στην περιοχή Αλ Μπάαζ, περίπου 200 μίλια δυτικά της Μοσούλης. Περιοχή του Ιράκ την οποία επέλεξε επειδή οι Αμερικανοί δεν την γνωρίζουν καλά καθώς από το 2003 ο στρατός των ΗΠΑ δεν είχε καμία παρουσία εκεί.