Τον 22ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας διοργανώνουν την Κυριακή 26 Απριλίου, ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ). Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης και στόχος είναι να διαδώσει το μήνυμα για έναν καθαρό πλανήτη.

Η εκκίνηση, για τις διαδρομές των 8,5χλμ και των 2,7χλμ, θα δοθεί μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο στις 11:30, ενώ η διαδρομή του 1,1 χλμ, για τα Α.με.Α, θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια. Όλες οι διαδρομές θα τερματίσουν στο Ζάππειο.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του Αθλητισμού, η ελεύθερη συμμετοχή όλων στα αθλητικά δρώμενα και η μύηση στην Ολυμπιακή Ιδέα, το «Ευ αγωνίζεσθε», τη χαρά της συμμετοχής και της άσκησης.

«Τόσο ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας όσο και κάθε άλλη μεγάλη μαζική αθλητική διοργάνωση, σηματοδοτούν για την πόλη το πως αντιλαμβάνεται τον τρόπο να είναι βιώσιμη. Βιώσιμη για τους πολίτες της και ακόμη πιο ανθρώπινη για τους δημότες αλλά και όσους την επισκέπτονται. Το γνωρίζετε, ότι η δημοτική μας αρχή έχει ως προτεραιότητα τη βιώσιμη μετακίνηση.

Όπως επίσης γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί και των νοοτροπιών που έχουν αναπτυχθεί, δεκαετίες τώρα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης και συμπλήρωσε: «παρόλα αυτά, η ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου, η διευκόλυνση των πεζών, η απόδοση στους πολίτες όλο και περισσότερου δημόσιου χώρου καθώς και η αποθάρρυνση της χρήσης Ι.Χ., αποτελούν το μεγάλο ζήτημα για την Αθήνα. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη βοήθεια των πολιτών αλλά κυρίως τη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης, ώστε να αρθούν τα μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι «το ποδήλατο συνιστά τον φιλικότερο τρόπο μετακινήσεων στην πόλη μας. Ο Δήμος της Αθήνας προχωρά σε έργα ανάπτυξης ποδηλατόδρομων, που στόχο έχουν να εντάξουν ακόμη περισσότερο το ποδήλατο στην καθημερινότητα του Αθηναίου πολίτη.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων εργάζεται καθημερινά ούτως ώστε η χρήση του ποδηλάτου να καταστεί τρόπος ζωής των Αθηναίων», και συμπλήρωσε ότι «για όλους μας στοίχημα θα πρέπει να είναι μια Αθήνα περισσότερο φιλική, καθαρή και ανθρώπινη προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αυτούς καλούμαστε να υπηρετήσουμε άλλωστε και αυτοί μας δείχνουν τον δρόμων των ριζικών αλλαγών στην λειτουργία της πόλης».

Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά, μέχρι τις 24 Απριλίου, στο www.opanda.gr και www.cityofathens.gr, στις εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις και στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΝΔΑ, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής και την ημέρα των αγώνων στο Ζάππειο. Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής τους από τα Κεντρικά Γραφεία, Πνευματικό Κέντρο, Ακαδημίας 50, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 16:00 και το Σάββατο 25/4, από τις 9:00 έως τις 17:00.

Την ημέρα του αγώνα, όσοι λάβουν μέρος θα μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Ο.Α.Σ.Α κατά τις ώρες από τις 07:00 έως τις 16:00, με δυνατότητα μεταφοράς των ποδηλάτων τους, με επίδειξη του αριθμού συμμετοχής ή του αντίγραφου επιβεβαίωσης της ηλεκτρονικής τους εγγραφής.

Επίσης, στον αύλειο χώρο το Ζαππείου θα πραγματοποιηθεί η «Bike Expo του Γύρου της Αθήνας», με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στα ποδήλατα. Στο ίδιο χώρο θα λειτουργήσει και το «Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής» για παιδιά ηλικίας 4-7 ετών από τις 09:00 έως το πέρας της εκδήλωσης.

Αναλυτικά οι διαδρομές:

8,5 χλμ.Ζάππειο – Λ. Αμαλίας (αριστ) – Β. Όλγας (αντ. Ρεύμα) – Βασ. Κων/νου (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Β. Σοφίας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Αλεξάνδρας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Πατησίων (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Αιόλου –

Σταδίου – Φιλελλήνων – Ζάππειο.

2,7 χλμ.Ζάππειο – Λ. Αμαλίας (δεξιά) – Πανεπιστημίου – Αρσάκη (αριστερά) – Σταδίου – Φιλελλήνων- Αμαλίας – Ζάππειο.

Α.με.Α (1,1χλμ)Προπύλαια Πανεπιστημίου – Πανεπιστημίου (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Λ. Αμαλίας (αντίθετο ρεύμα κίνησης) – Ζάππειο.