Μια «μυστηριώδης» ασθένεια που εξελίσσεται ραγδαία στοίχισε τη ζωή 18 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της Νιγηρίας, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι οι ασθενείς ήταν αρνητικοί σε ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις και οι υποψίες στρέφονται στα ζιζανιοκτόνα.

«Είκοσι τρία άτομα (έχουν) μολυνθεί και έχουν καταγραφεί 18 θάνατοι» δήλωσε αργά το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντάγιο Αντεγιάντζου, εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας στην πολιτεία Οντο.

Τα θύματα κατέληξαν σε διάστημα 24 ωρών από την εκδήλωση συμπτωμάτων, πρόσθεσε. Παρουσίασαν κυρίως νευρολογικά συμπτώματα όπως έντονες κεφαλαλγίες, απώλεια συνείδησης και προβλήματα στην όραση.

Στη Γενεύη, ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε τα συμπτώματα που περιέγραψαν οι αρχές της Νιγηρίας και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει λάβει μέχρι στιγμής, καταμετρά «14 κρούσματα και 12 (ή 13) θανάτους».

Εντός των ορίων της πόλης

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χαρτλ δήλωσε την Κυριακή μέσω Twitter πως «η τρέχουσα υπόθεση είναι ότι αιτία του συμβάντος είναι τα ζιζανιοκτόνα».

Ανέφερε ακόμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα εργαστηριακά τεστ, τα οποία απέκλεισαν λοιμώξεις όπως ο Εμπολα, πραγματοποιήθηκαν στην ίδια τη Νιγηρία, μια χώρα με «πολύ καλά εργαστήρια».

Ολα τα θύματα εμφάνισαν συμπτώματα το τριήμερο 13-15 Απριλίου, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος των αρχών της πολιτείας Οντο, ο Καγιόντε Ακινμάντε, είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η ασθένεια εμφανίστηκε «στην αρχή της εβδομάδας στην πόλη Οντε-Ιρέλε».

«Πέραν των […] καταγεγραμμένων θανάτων, δεν έχουμε ανακαλύψει κάποιο νέο κρούσμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών. Κανένας ασθενής δεν έχει εισαχθεί σε κάποιο νοσοκομείο και η ασθένεια δεν έχει εξαπλωθεί εκτός των ορίων της πόλης» είπε.

Στην περιοχή σπεύδουν τώρα ειδικοί του ΠΟΥ.