Ως κίνηση έμπρακτης στήριξης προς τον υπουργό Γιάννη Πανούση ερμηνεύεται η χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Πανούσης βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της κριτικής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς του στην υπόθεση κατάληψης της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η είσοδος της Αστυνομίας στο κτίριο των Προπυλαίων μάλιστα αποτέλεσε αφορμή να διατυπωθούν δημόσια δύο γραμμές στο κόμμα, με τους επικριτές του υπουργού να μιλούν για κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και τον ίδιο να απαντά ότι το άσυλο - που επανέρχεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - δεν καλύπτει εμπόρους ναρκωτικών, σεσημασμένους κακοποιούς και άσχετους με την πανεπιστημιακή κοινότητα όπως οι συλληφθέντες στην πρυτανεία.
Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει άμεση αναφορά στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, με την ομιλία του ωστόσο απέστειλε μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες, κυρίως στο εσωτερικό του κόμματός του. Παράλληλα επιχείρησε να ρίξει γέφυρες στο δύσκολο και στρυφνό ακροατήριο των ενστόλων που είχαν παραταχθεί στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επαναλαμβάνοντας στην ομιλία του ότι αναγνωρίζει το δύσκολο έργο των Σωμάτων Ασφαλείας.
Σε ό,τι αφορά τους πρώτους αλλά και τις διάφορες ομάδες «ακτιβιστών» που προβαίνουν σε πράξεις όπως οι καταλήψεις, ο κ. Τσίπρας είπε: «Το ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται ισχύει προς όλες τις κατευθύνσεις. Και προς τα έξω και προς τα μέσα. Οσοι νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάσουν τη δημοκρατία και να διαρρήξουν τη λαϊκή ενότητα, είναι γελασμένοι. Η επιμονή δε σε παρόμοιες τακτικές θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα». Σε αυτή τη βάση, ο Πρωθυπουργός κάλεσε «τους φορείς της Πολιτείας αλλά και τους κοινωνικούς φορείς να συμβάλουν στην εξασφάλιση της δημοκρατίας και στην απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών και της Δικαιοσύνης, αναπόσπαστο τμήμα των οποίων είναι η συνταγματική, νόμιμη και κοινωνικά πρόσφορη δράση της σύγχρονης αστυνομικής και αντεγκληματικής πολιτικής».
Φανερά ικανοποιημένος ο Γιάννης Πανούσης, που τις προηγούμενες ημέρες δεν παρέλειπε να επαναλαμβάνει ότι οι ενέργειές του είχαν τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, έσπευσε να επισημάνει ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Κατεχάκη «σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη της Πολιτείας προς την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, θεσμούς της δημοκρατίας που σέβονται το Σύνταγμα και υπηρετούν τα δικαιώματα του κάθε πολίτη».
ΑΠΟΥΣΙΑ. Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι στην επίσκεψη Τσίπρα δεν έδωσε το «παρών» ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης - αφού το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται στην ομπρέλα του Εσωτερικών. Η απουσία μάλιστα έδωσε αφορμή για να φουντώσουν τα σενάρια περί ενδεχόμενης αυτονόμησης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόσυρση της τροπολογίας με την οποία το Προστασίας του Πολίτη θα περνούσε στο Δικαιοσύνης, είχαν αρχίσει να πυκνώνουν οι φωνές που υποστηρίζουν την αυτονόμηση της Κατεχάκη. Ανώτερες κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν εξετάζεται αφού παραμένει θέση της κυβέρνησης η ενοποίηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που δεν φαίνεται να βλέπουν θετικά οι ένστολοι.

Υπόμνημα με αιτήματα
Ο Γιάννης Πανούσης, εκτός από τα εθιμοτυπικά δώρα, έδωσε στον Πρωθυπουργό και ένα «δωράκι» – όπως είπε. Πρόκειται για ένα υπόμνημα σαράντα σελίδων με τα αιτήματα του υπουργείου του, βασικότερο εκ των οποίων είναι η χρηματοδότηση, ενώ ανάμεσα στα όσα αναφέρει περιλαμβάνεται και πρόταση για δημιουργία ειδικής διαπραγματευτικής ομάδας που θα μεσολαβεί ανάμεσα στις κατασταλτικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. και τους διαδηλωτές προκειμένου να συμβάλλει στην εκτόνωση καταστάσεων έντασης. 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από