Στο Παρίσι, ξεκίνησαν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ του Brussels Group και της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Για πρόοδο και όχι λύση ή εκταμίευση στο Eurogroup, της 24ης Απριλίου, στη Λετονία, μιλά πλέον και η ελληνική πλευρά.

Η συνάντηση λαμβάνει μέρος στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ.Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίθουσα προβλέπεται να είναι στη διάθεση των εμπειρογνωμόνων έως την ερχόμενη Τετάρτη

Βάση της διαπραγμάτευσης είναι η συμφωνία – γέφυρα της 20ης Φεβρουαρίου επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δεν θα κάνουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν ο Ομπάμα και η Μέρκελ – Θα κάνουμε αυτές που θέλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή νέων εκλογώνκαι χαρακτήρισε «σινικά τείχη αδιαπέραστα», τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

«Καμία μείωση μισθών, καμία μείωση συντάξεων, όχι σε νέους φόρους και όχι σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ντεϊσελμπλούμ «Ας μην παίζουμε παιγνίδια»

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη δεν πρέπει να προσπαθήσουν να αναγκάσουν η μία την άλλη πλευρά να υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας: «ας μην παίζουμε παιγνίδια, έχουμε κοινό συμφέρον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία γρήγορα».

Εξήγησε δε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη για μια συμφωνία, πιθανόν πριν από το συμβούλιο του Eurogroup την 11η Μαΐου, μία ημέρα πριν η Αθήνα κληθεί να αποπληρώσει μια μεγάλη δόση του δανείου της.

Ξένα δημοσιεύματα

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας, βροχή έπεφταν τα δημοσιεύματα περί της κρισιμότητας της κατάστασης, με χαρακτηριστικότερα αυτά του Reuters, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα «ξύνει τον πάτο του βαρελιού», για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ή ότι η ΕΚΤ έχει εκπονήσει σχέδιο για την υιοθέτηση ενός εικονικού νομίσματος (IOU – «I owe you») για την πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων με υποσχετικές, αφού θα έχουμε ξεμείνει από ρευστό.

Κι ενώ Αθήνα και εταίροι φαινόταν να έχουν αφήσει πίσω τους τη διαφωνία για τις επαφές του έλληνα Πρωθυπουργού στη Ρωσία, το πρωί του Σαββάτου στο τραπέζι ξαναμπήκε η συμφωνία με τη Μόσχα για τη διέλευση του αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι υπογραφές θα πέσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα -ίσως και την Τρίτη- και η Ρωσία θα καταβάλει άμεσα στην Ελλάδα προκαταβολή των τελών διέλευσης, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 5 δισ. ευρώ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η άμεση εισροή ρευστού στα δημόσια ταμεία από τη Ρωσία μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες στη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών και η Ελλάδα να μην καθίσει στο τραπέζι με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο.

Εξάλλου, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών έχουν καταστήσει σαφές ότι η ελληνική διαπραγματευτική γραμμή δεν υπαναχωρεί από την αρχή του σεβασμού της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου.

Πριν από δύο ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Reuters ότι στις ώς τώρα συνομιλίες με τους δανειστές υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης, αλλά υπάρχουν και τέσσερα σημεία -ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις και ΦΠΑ- στα οποία οι πολιτικής φύσης και όχι τεχνικής προσέγγισης διαφωνίες δεν έχει ξεπεραστεί.

Παρά την αυξανόμενη πίεση στην οικονομία από την έλλειψη ρευστότητας, το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξεί για συμφωνία ώς το τέλος του μήνα -κι όχι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου- σημειώνοντας πάντα ότι η συμφωνία πρέπει να σέβεται τη λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας.

Και ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post πως εάν στη διαπραγμάτευση υπάρξει από τους δανειστές εμμονή στη γραμμή της σκληρής λιτότητας, τότε η Ελλάδα «δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να μην ανταποκριθεί στις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος».

Για το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής χρεοκοπίας ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν θα ήταν «η σωστή λύση τώρα».

«Δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε». «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας». «Έχουμε μια συμφωνία, αυτή της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία πολύ συγκεκριμένα αναφέρει ότι η τελική αξιολόγηση της υφιστάμενης συμφωνίας θα κριθεί στα τέλη Απριλίου» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Οι εταίροι, ωστόσο, φαίνεται να έχουν διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αν και διέψευσε ότι εξετάζονται σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είπε ότι η πρόοδος είναι μηδαμινή και ότι ο χρόνος αρχίζει να πιέζει, καθώς λείπουν ακόμη πολλά πράγματα από τον ελληνικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων.

Έθεσε, μάλιστα, νέο χρονικό όριο, δίνοντας μικρή παράταση για συμφωνία, το επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Και οι ΗΠΑ στέλνουν το δικό τους μήνυμά τους. Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών συνέστησε στον κ. Βαρουφάκη να κοιτάξει τον προϋπολογισμό γραμμή προς γραμμή, λέγοντας πως το πρόβλημα δεν λύνεται με ομιλίες και ρητορική, αλλά με σκληρή τεχνική δουλειά.