Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ ήταν ο νικητής, σύμφωνα με μια στιγμιαία δημοσκόπηση, της τελευταίας προεκλογικής τηλεμαχίας που διεξήχθη την Πέμπτη και στην οποία απέφυγε να πάρει μέρος ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει.

Καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί του Κάμερον συγκεντρώνουν σχεδόν ίσο ποσοστό με τους Εργατικούς ενόψει των εκλογών της 7ης Μαΐου—οι οποίες αναμένεται να είναι οι πλέον αμφίρροπες στη Βρετανία μετά τη δεκαετία του 1970—τα δύο μεγάλα κόμματα αναζητούν κάτι που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Η στιγμιαία δημοσκόπηση της εταιρείας Survation και της εφημερίδας Daily Mirror αμέσως μετά το τέλος της τηλεμαχίας, κατέδειξε ότι το 35% εξ όσων ερωτήθηκαν θεωρούν ότι ο Μίλιμπαντ κέρδισε, ενώ το 31% απάντησε ότι θριάμβευσε η σκοτσέζα εθνικίστρια ηγέτιδα Νίκολα Στέρτζον.

Στην τηλεοπτική συζήτηση στο BBC συμμετείχαν μόνο οι ηγέτες Σκοτσέζικων και Ουαλικών εθνικιστικών κομμάτων, των Πράσινων και του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), γεγονός το οποίο την άφησε ημιτελή.

Μάχη στήθος με στήθος

Η έρευνα της εταιρείας Survation και της Daily Mirror διεξήχθη σε δείγμα 1.013 πολιτών οι οποίοι παρακολούθησαν την εκπομπή, αμέσως μόλις τελείωσε.

Αν και ο Κάμερον δεν ήταν παρών, η ίδια έρευνα κατέληξε στο εύρημα πως το 45% εξ όσων ερωτήθηκαν θα προτιμούσε ο Μίλιμπαντ να γίνει πρωθυπουργός, ενώ ένα 40% απάντησε ότι τάσσεται υπέρ του σημερινού πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Εξάλλου μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για την εφημερίδα The Sun η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη κατέδειξε ότι οι Εργατικοί και οι Τόρις συγκεντρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό των προθέσεων ψήφου: 34%.

Οι Εργατικοί έχασαν μια εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον παρέμεινε στο 34%, έγραψε η Σαν.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξάγεται καθημερινά, έδειξε ακόμη ότι το UKIP συγκεντρώνει 14% (+1% σε σχέση με μία ημέρα νωρίτερα), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 7% (-1%) κι οι Πράσινοι 5% (αμετάβλητο).

Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει, πόσο μάλλον να συντηρήσει, προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις από την αρχή της χρονιάς που να ξεπερνά το συνηθισμένο όριο του στατιστικού σφάλματος (±3%). Σχεδόν όλες οι έρευνες δείχνουν ότι ούτε οι Τόρις, ούτε οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 650 εδρών.