Η κορυφαία των αρετών του ανθρώπου είναι η αυτογνωσία. Ο «καταραμένος» ουαλός ποιητής Ντίλαν Τόμας έγραφε στις αρχές του περασμένου αιώνα: «I advance for as long as forever is», που σημαίνει περίπου «προχωρώ όσο διαρκεί το πάντα». Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός νόμιζε πως θα προχωρεί πάντα όπως προχωρούσε όταν ήταν ο δυνατός. Το «πάντα» όμως διαρκεί όσο μπορείς να το διατηρήσεις και οι Πράσινοι έδειξαν πως γι’ αυτούς το «πάντα» έχει γίνει «πριν». Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός, αν και έδειξε διά των δηλώσεων του κορυφαίου των φιλάθλων του να έχει αυτογνωσία, πνίγηκε στο καυτό λίπος της αλαζονείας όπου πλέουν οι υπερφίαλοι ηγέτες. Κι έρχονται κάποτε όλα μαζεμένα και πού να πας να κρυφτείς; Η εμβληματική καταστροφή στη Μόσχα ήταν αναμενόμενη. Αλλωστε ένας Ναπολέων Βοναπάρτης κι ένας Χίτλερ ένιωσαν την παγωμένη μέγκενη των Ρώσων να συνθλίβει τις ορέξεις τους· ένας ταπεινός Ιβάνοβιτς θα γλίτωνε; Το οδυνηρό κι από την έκταση της πανωλεθρίας ήταν πως ένας πρώην Πράσινος, ο Δημήτρης Ιτούδης, ήταν ο αντίπαλος που περιπάτησε επί των πτωμάτων στο πεδίο της μάχης όταν ξαναγύρισε η σιωπή.

«Είμαστε Παναθηναϊκός και πάμε χωρίς άγχος στη Μόσχα» είχε πει με θάρρος ο κορυφαίος των φιλάθλων του Παναθηναϊκού πριν από την εκστρατεία και δικαιώθηκε. Δεν είχε άγχος ουδείς, γιατί όλοι γνώριζαν πως ο Παναθηναϊκός δεν ήταν κατάλληλα ενδεδυμένος για τις βαρυχειμωνιές της ρωσικής πρωτεύουσας και θα κατέληγε με υποθερμία. Με «φανελάκια» Χαραλαμπόπουλο, Παπαγιάννη και Λούντζη δεν στέκεσαι απέναντι στους δριμείς βοριάδες των Κιριλένκο, Τεόντοσιτς και Χριάπα. Οποιος εμπιστεύεται την πρώτη φορά μπορεί και να ξεστρατίσει και ο Ιτούδης περίμενε και τη δεύτερη για να δει πώς κατάντησε η ομάδα που κάποτε προέλαυνε και με εκείνον στο επιτελείο της.

Τελικά αυτό που προκαλεί θλίψη δεν είναι οι ήττες και ο αποκλεισμός που έρχεται αναπότρεπτος, είναι ο τρόπος με τον οποίο μια ομάδα που με όσο χρόνο και κόπο χτίστηκε γκρεμίστηκε με πάταγο τόσο σύντομα. Το να διατηρείς τη δύναμη και την αίγλη σου είναι δυσκολότερο από το να τις αποκτήσεις. Και οι ηγέτες του Παναθηναϊκού κληροδότησαν τις με ιδρώτα και μόχθο αποκτηθείσες δύναμη και αίγλη και οι επίγονοι τις σκόρπισαν στη σκόνη. Πονάει να βλέπεις τη φανέλα που προκαλούσε δέος να εγείρει οίκτο! Ο Διαμαντίδης γέρασε, ο Φώτσης κουράστηκε και οι μικροί που ακολουθούν είναι «πολύ μικροί» για τα μεγάλα. Οσο για τους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος; Αυτοί δεν θα διωχτούν ποτέ αφού η ανυπαρξία και η ελλειπτικότητα δεν αφήνουν δακτυλικά αποτυπώματα.

ΥΓ: Αρκετά χιλιόμετρα νοτιότερα της Μόσχας ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ένας άλλος από τους έκπτωτους αγγέλους του πράσινου (άλλοτε) παραδείσου, δημιουργούσε κόλαση για τους Ισραηλινούς. Ακόμα μια ήττα για τον Παναθηναϊκό!

λεξικό

Το πρόβλημα της ταυτότητας του ανθρώπου

Τίτλος βιβλίου του συγγραφέα Θανάση Βακαλιού.

Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας επιχειρεί ν’ απαντήσει στο θεμελιώδες ζήτημα «τι είναι ο άνθρωπος» ακολουθούμενο από το υποκειμενικά φορτισμένο ερώτημα: «ποιοι είμαστε;». Επίσης διερωτάται αν ο άνθρωπος μπορεί να φτιάξει έναν άλλο κόσμο. Πολύπλοκες θα ήταν οι απαντήσεις για τον συγγραφέα – φιλόσοφο αν εντρυφούσε στον χώρο του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ Δ. Μελισσανίδης, ο αποκαλούμενος και Τίγρης, ουδεμία σχέση έχει με την ΑΕΚ και όποιος τον συνδέσει με τον Δικέφαλο υποπίπτει σε μοιραίο ολίσθημα. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δ. Γιαννακόπουλος ουδεμία σχέση έχει με το Τριφύλλι – πλην εκείνης του αγνού φιλάθλου – και όστις τον αναμείξει με τα πράσινα έχει χάσει. Και οι δύο θα μπορούσαν να κάνουν τον συγγραφέα Βακαλιό να σκίσει το βιβλίο του και τους δικαστές τα πτυχία τους!

Εχει φάση

Οι αξίες αναγνωρίζονται τελικά. Επειτα από δύο χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, μετά τα τρία τελευταία κρίσιμα ματς με Ατρόμητο, Βέροια και Αστέρα Τρίπολης και την πλούσια συγκομιδή του ενός βαθμού, ο Παναθηναϊκός ανανέωσε το συμβόλαιο του Γιάννη Αναστασίου μέχρι το 2018. Δάχτυλος του Μαρινάκη και εδώ ή ο Παναθηναϊκός ξαφνικά έγινε Αρσεναλ;

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο απάντησε σε όσους τον αμφισβητούν, και κυρίως στον άσπονδο φίλο του Λιονέλ Μέσι. Πέντε γκολ στη Γρανάδα δεν είναι λίγα. Βέβαια στο τέλος κάνεις ταμείο. Κι αν ο Ρονάλντο ούτε τίτλο πάρει ούτε Τσάμπιονς Λιγκ, έχει χάσει και το Κόπα ντελ Ρέι, θα θυμάται τα πέντε γκολ και η σκέψη του θα χορεύει φλαμένκο.

Ο Γκέκας ειδοποιήθηκε από τη διοίκηση της Ακισάρ να προπονείται με τους U21! Ξανανιώνει ο Φάνης. Ετοιμος για την Εθνική του Μαρκαριάν είναι.