«Μονομερή ενέργεια», χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, βάσει του οποίου επαναπροσλαμβάνονται απολυμένοι και «διαθέσιμοι» δημόσιοι υπάλληλοι, με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση να απαντά πως «κανένας θεσμός δεν διαμήνυσε κάτι τέτοιο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση πως δεν υλοποιεί τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας έκανε λόγο επίσης για μονομερή ενέργεια κατά της λογικής αναφορικά με το σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση», που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας του στις Επιτροπές.

«Για το ποιος θα κρίνει, ωστόσο, εάν είναι μονομερής ενέργεια, αυτό θα είναι σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Αυτή είναι η λογική του κειμένου της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Έχετε εξουσιοδότηση για καλύτερη συμφωνία -και όχι να κατεβάσετε την ευρωπαϊκή σημαία απ’ αυτήν την αίθουσα. Με την πολιτική της ασάφειας, της σύγχυσης και της διγλωσσίας, δεν είμαστε βέβαιοι για τις πραγματικές σας προθέσεις -γιατί τίποτε απ’ όσα κάνετε δεν δείχνει να υποστηρίζετε αυτή τη συμφωνία».

Απάντηση Ν. Βούτση

«Κύριε Μητσοτάκη, μόλις πριν από λίγο κάνατε ένα ατόπημα που δεν έχετε αντιληφθεί: Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση έχει εισαχθεί στις Επιτροπές προ δεκαημέρου, και δεν μας έχει διαμηνυθεί από κανέναν θεσμό πως είναι μονομερής ενέργεια -και μας εγκαλείτε επ’ αυτού;» ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση.

«Χαίρομαι που το διευκρινίζετε, χαίροομαι που αναγνωρίζετε πως είστε σε επικοινωνία με τους θεσμούς και το συγκεκριμένο δεν λογίζεται ως μονομερής ενέργεια. Καταγράφω τη δήλωσή σας» ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης.