Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας είναι άρρωστο και χρειάζεται γιατρό. Μόνο που ενώ βρήκε τον γιατρό του, αυτός αναγκαζόταν να παριστάνει έναν τύπο… ακαδημαϊκού Μαγκάιβερ μήπως και καταφέρει να το λειτουργήσει!

Μόλις δύο μήνες πέρασαν από την πανηγυρική εκλογή του Θάνου Δημόπουλου στη θέση του πρύτανη του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας και, αντί ο πρύτανης να ασχολείται με την ανάπτυξη του ιδρύματος, πάλευε μέχρι χθες να ρυθμίσει –εξ αποστάσεως –επείγοντα ζητήματα, όπως λ.χ. η πυρασφάλεια. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αν η κατάληψη στην Πρυτανεία δεν τελείωνε χθες ύστερα από σχεδόν τρεις εβδομάδες, θα έμενε σε λίγο ανασφάλιστο για κίνδυνο πυρκαγιάς με όσα αυτό συνεπάγεται για ανθρώπους και περιουσία σε περίπτωση ατυχήματος!

Τα πράγματα είχαν φτάσει σε σημείο όπου ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο μαχητικός πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ Ζαχ. Τριγάζης –που στήριζε την κατάληψη –έβλεπαν ότι η κατάσταση έγινε προβληματική: «Δυναμιτίζει όλες τις προσπάθειες, και τις δικές μας, να εμπεδωθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κλίμα διαλόγου, ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και διευθέτησης προβλημάτων και κρίσεων με τα εργαλεία της πολιτικής προσέγγισης. Οι ομάδες που κάνουν την κατάληψη από τις 30.3.2015 επιμένουν σε μια αδιέξοδη μορφή πάλης και δεν κατανοώ την ιδιότυπη «φονταμενταλιστικού» τύπου εμμονή τους» δήλωσε.

Σε λίγες ημέρες το ίδρυμα πρέπει να υποδεχθεί μια αντιπροσωπεία κινέζων πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών στελεχών. Πού θα τους πήγαινε ο πρύτανης αν δεν είχε λήξει η κατάληψη; Περίπου 350 διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις για την επαναπρόσληψή τους. Σε ποιο πρωτόκολλο; Πώς να υπογράψει τις συμβάσεις για την πυρασφάλεια, τη συντήρηση ανελκυστήρων και τη φύλαξη και φροντίδα των κτιρίων του ιδρύματος; Πώς να εξυπηρετήσει τις υπηρεσίες διεθνών σχέσεων, τις συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια, τα προγράμματα Εrasmus για την ανταλλαγή φοιτητών; Πώς να κάνει ορκωμοσίες; Με αυτά τα ζητήματα αναγκαζόταν να ασχολείται ο νέος πρύτανης. Αλλά όταν τα έθετε, εμφανιζόταν κάποιος όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης να λέει ότι η Σύγκλητος θα μπορούσε να συνεδριάσει αλλού! Σαν να λέμε, αν μπει καταληψίας σπίτι σου, πήγαινε αλλού ώσπου να φύγει…

Ο Αθανάσιος – Μελέτιος Δημόπουλος, όπως είναι το πλήρες όνομά του, έπεσε κατευθείαν στα βαθιά. Ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Αθηνών σαρώνοντας στις εκλογές (εξελέγη με ποσοστό 57% στον πρώτο γύρο) σε περίοδο μεγάλης κρίσης τόσο από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση όσο και από τις δύο προηγούμενες πρυτανείες: του Θεόδωρου Φορτσάκη που έφυγε νωρίς για να γίνει βουλευτής της ΝΔ και του Θεοδόση Πελεγρίνη που έφυγε αργά για να συνεχίζει τις παραστάσεις του –αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τον περιέλαβε μεν στο Επικρατείας αλλά στην τελευταία, τιμητική θέση. Ομως ο Θάνος Δημόπουλος δεν είναι πανεπιστημιακός που χρειάζεται εφαλτήριο για πολιτικούς αρραβώνες. Πρόκειται για διακεκριμένο γιατρό (αιματολόγο – ογκολόγο) ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους πιο σημαντικούς επιστήμονες την τελευταία δεκαετία κατά τον διεθνή κατάλογο Thomson Reuters. Το ερευνητικό του έργο συγκεντρώνει περισσότερες από 17.000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Διετέλεσε τα προηγούμενα χρόνια μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Επιπλέον, ο 54χρονος πολύτεκνος γιατρός (6 παιδιά!) είναι και γιος του Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που είχε διατελέσει επικεφαλής του ιδίου πανεπιστημίου και είχε επίσης εκλεγεί, το 1997, από τον πρώτο γύρο, πανηγυρικά!

Μόλις εξελέγη, λοιπόν, ο κ. Δημόπουλος έπεσε με τα μούτρα στα προβλήματα. Την επομένη κιόλας έγιναν βανδαλισμοί στην Ιατρική Σχολή ενώ ακολούθησαν οι καταλήψεις της Νομικής και της Πρυτανείας στα Προπύλαια από αντιεξουσιαστές. Ο νεοεκλεγείς έκανε αμέσως πλήθος εκκλήσεων προς τις Αρχές να παρέμβουν. Απάντηση δεν έλαβε.

Και όμως. Ενώ εξαναγκαζόταν να παλεύει για τέτοια ζητήματα, τα πραγματικά προβλήματα του Πανεπιστημίου είναι εντελώς διαφορετικά. Αντί να ασχολείται με τους αντιεξουσιαστές, θα έπρεπε να κάνει επαφές με την κυβέρνηση για να διασφαλίσει την προκήρυξη κενών θέσεων καθηγητών ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τις περσινές αθρόες μετεγγραφές. Να διεκδικεί την επιστροφή όλων των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχει καταργηθεί ο κλάδος τους, όπως π.χ. φύλακες, και να αγωνίζεται για το θέμα των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο ίδρυμα. Να λύνει το πρόβλημα των επαναλαμβανόμενων διαγωνισμών που αφορούν την καθαριότητα και τη φύλαξη των κτιρίων του ΕΚΠΑ ώστε να μην εκδηλωθούν ξανά φαινόμενα κλοπών. Να επιμελείται θέματα που αφορούν τα βιβλία, τη σίτιση, τη στέγαση και τη μετακίνηση των φοιτητών. Να μεριμνά για τη λειτουργία των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, καθώς και του Ευγενίδειου. Να διεκδικεί συμπλήρωση των τακτικών πιστώσεων για το τρέχον έτος ώστε να καλυφθούν οι ανελαστικές ανάγκες σε θέρμανση, φύλαξη, καθαριότητα κ.ά. Να διεκδικεί για το Πανεπιστήμιο αναπτυξιακά προγράμματα από ελληνικούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς και αναβάθμιση υπηρεσιών, όπως τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Να φροντίσει την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και της περιουσίας του ΕΚΠΑ. Και πάντως όχι να προσπαθεί να πείσει κυβέρνηση και αντιεξουσιαστές ότι ένα πανεπιστήμιο είναι πανεπιστήμιο όταν σε αυτό μπορεί να γίνει διδασκαλία και έρευνα…