Νέο γύρο συγχωνεύσεων, με πρωταγωνιστές τις μικρότερες τράπεζες και κυρίως τις συνεταιριστικές, φέρνει το μπαράζ πιέσεων που δέχεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Καθώς οι τράπεζες εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ELA για τη χρηματοδότησή τους και ταυτόχρονα οι μη συστημικές δεν έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η χρηματοοικονομική τους κατάσταση δυσχεραίνεται συνεχώς.

Τις ισχυρότερες πιέσεις σε αυτή τη φάση δείχνει να δέχεται η Πανελλήνια Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει το ποσό των 170 εκατ. ευρώ που ήταν αναγκαίο προκειμένου να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, στην περίπτωσή της, εξετάζεται να υιοθετηθεί το μοντέλο του «σπασίματος» σε καλή και κακή τράπεζα, όπως είχε γίνει με την Αγροτική, με το υγιές κομμάτι να περνά στα χέρια κάποιας συστημικής τράπεζας. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, πηγές όμως και των δύο τραπεζών δεν επιβεβαίωναν κάτι τέτοιο, παραπέμποντας το θέμα στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.