Η επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για ένα διατηρήσιμο και πιο ασφαλές ενεργειακό μέλλον δεν ήταν ποτέ πιο κοντά. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα και οι τιμές του πετρελαίου έχουν φθάσει σε χαμηλά επίπεδα, που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε κάνοντας τα σωστά βήματα. Είναι σημαντικό να καταργηθούν οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα ώστε οι χώρες να εκμεταλλευθούν τις νέες τεχνολογίες οι οποίες τώρα είναι διαθέσιμες σε προσιτές τιμές. Για πολλές χώρες το επόμενο βήμα είναι επίσης η προετοιμασία των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος ώστε αυτά να μπορούν να τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές όπως είναι τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα.

Οπως δείχνει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τις σωστές επενδύσεις και πολιτικές πολλές χώρες μπορούν πλέον να παράγουν μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που χρειάζονται από ανανεώσιμες πηγές χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την αξιοπιστία των δικτύων μεταφοράς της ενέργειας αυτής.

Το πιο σημαντικό, ίσως, είναι να ανοίξουν οι αγορές ενέργειας σε νέους παίκτες. Να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για νέους επιχειρηματίες και μικρούς παραγωγούς που –ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες –θα μπορούν να παρέχουν ενέργεια σε απομακρυσμένες περιοχές. Η πραγματικά διατηρήσιμη ενέργεια δεν είναι μόνο καθαρή, καθώς ελαχιστοποιείται η μόλυνση του περιβάλλοντος με διοξείδιο του άνθρακα. Είναι, ακόμη, προσιτή για τις κυβερνήσεις και τους πολίτες τους. Είναι επίσης αξιόπιστη, καθώς προέρχεται από πηγές που θα υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον συνεισφέρει στην κοινή ευημερία επειδή παρέχει υπηρεσίες και οφέλη σε όλα τα μέλη της κοινωνίας. Χάρη στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και την καινοτομία στις ανανεώσιμες πηγές μπορεί να πραγματοποιηθεί η επίτευξη του στόχου για ένα καλύτερο ενεργειακό μέλλον.

Η Ανίτα Τζορτζ είναι διευθύντρια του τμήματος Energy and Extractives Global Practice της Παγκόσμιας Τράπεζας