Ο Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στη Βουλή της Ιταλίας, παραιτήθηκε την Τετάρτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που αφορά την μεταρρύθμιση του ιταλικού εκλογικού συστήματος, γεγονός που υπογραμμίζει τις αντιδράσεις στους κόλπους της συμπολίτευσης.

Ο Σπεράντσα τόνισε σε μια κομματική εκδήλωση ότι παραιτείται διότι διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης.

«Θα παραμείνω πιστός στην (κοινοβουλευτική) ομάδα μου και στο κόμμα μου, αλλά θέλω να είμαι εξίσου πιστός στις βαθιές μου πεποιθήσεις», φέρεται να δήλωσε ο Σπεράντσα, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

Ο Ρομπέρτο Σπεράντσα ανήκει σε μια ομάδα περίπου 100 βουλευτών της κεντροαριστεράς οι οποίοι προβάλλουν αντίσταση στα σχέδια τροποποίησης του εκλογικού συστήματος. Αρκετοί εξ αυτών αποχώρησαν από μια εκδήλωση του κόμματος, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΟ του PD.

Αφ’ εαυτής, η παραίτηση του Σπεράντσα δεν επηρεάζει σε τίποτε τη δυνατότητα του Ρέντσι να κυβερνά και δεν είναι σαφές εάν οι «αντάρτες» βουλευτές του θα εναντιωθούν σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες στη Βουλή. Ωστόσο, η εξέλιξη φέρνει στην επιφάνεια τις αντιστάσεις που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός εντός του PD.

Ο Ρέντσι απειλεί με πρόωρες εκλογές

Αν και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ηρεμήσει τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, μια πολιτική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να ταρακουνήσει ακόμη περισσότερο την ευρωζώνη, στην οποία ήδη η κατάσταση είναι τεταμένη λόγω των διαπραγματεύσεων για το χρέος της Ελλάδας.

Η αριστερή πτέρυγα του PD έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον Ρέντσι αφότου ανέλαβε την εξουσία πριν από έναν χρόνο, υποσχόμενος σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της οικονομίας και στο πολιτικό σύστημα, αλλά και ότι θα στραφεί εναντίον των «συμφερόντων» ακόμη και μέσα στο κόμμα του.

Ο Ρέντσι πιέζει για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε από τις κάλπες να προκύπτει ξεκάθαρος νικητής, αφότου ανέλαβε την ηγεσία του PD το 2013 μετά το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε και ανάγκασε την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά να σχηματίσουν έναν βραχύβιο συνασπισμό.

Ο Ρέντσι έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υποχωρήσει, τονίζει ότι η μοίρα της κυβέρνησής του συνδέεται με αυτή τη μεταρρύθμιση και απειλεί ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν δεν επιτύχει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πάντως ότι παρά τις αντιδράσεις μέσα στο PD, ο Ρέντσι είναι ο δημοφιλέστερος ιταλός πολιτικός, χάρη και στις ακόμη πιο σκληρές συγκρούσεις οι οποίες έχουν αποδυναμώσει την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, της οποίας συνεχίζει να ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.