Η σύλληψη του ταμία του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (PT) Ζουάου Βακάρι από την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για το κύκλωμα διαφθοράς στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας, την Petrobras, κλιμακώνει τις πιέσεις που ασκούνται στην πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, καθώς στην υπόθεση εμπλέκονται πλέον μέλη του στενού κύκλου των συνεργατών της.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συνέλαβε τον Βακάρι στο σπίτι του στο Σάου Πάουλου και τον μετήγαγε στην πόλη Κουριτσίμπα, στη νότια Βραζιλία. Εκεί θα περάσει από δίκη για διαφθορά, δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η σύλληψη του ταμία του PT, του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια, φέρνει την έρευνα πιο κοντά στην πρόεδρο προσωπικά, ιδίως εάν αποκαλυφθεί ότι τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν από την Πετρομπράς χρησιμοποιήθηκαν στην προεκλογική της εκστρατεία το 2010 ή το 2014.

Το κυβερνών κόμμα κατήγγειλε τη σύλληψη, αλλά ανακοίνωσε ότι ο Βακάρι εγκαταλείπει τον θώκο του ταμία του PT για νομικούς λόγους. Σε ανακοίνωση του κόμματος εκφράζεται η βεβαιότητα πως είναι αθώος.

«Κίνδυνος για τη δημόσια τάξη»

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Σέρζιου Μόρο διέταξε τη σύλληψη του Βακάρι αφού πέντε κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως κατασκευαστικές εταιρείες που αναλάμβαναν υπεργολαβίες για την Πετρομπράς την υπερχρέωναν και παροχέτευαν ένα μέρος των κερδών τους στο PT, μέσω του Βακάρι.

«Οποιοσδήποτε ευθύνεται για τόσο σοβαρά κακουργήματα, όπως η χρήση της θέσης του ταμία ενός πολιτικού κόμματος για τη συγκέντρωση κεφαλαίων με παράνομα μέσα και η διαφθορά του πολιτικού συστήματος, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη», έγραψε ο δικαστής Μόρο στην εντολή της σύλληψης του Βακάρι.

Ο Βακάρι, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη την 16η Μαρτίου, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες του κυβερνώντος κόμματος και ο πιο στενός συνεργάτης της Ρουσέφ που συλλαμβάνεται για το σκάνδαλο της Πετρομπράς, το οποίο ξέσπασε πριν από περίπου έναν χρόνο. Η υπόθεση έχει προκαλέσει κρίση στην κυβέρνηση αμέσως μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας της φέτος, καθώς διευρύνθηκε και συμπεριέλαβε 47 πολιτικά πρόσωπα—πλην ενός ή δύο, όλα ανήκουν στο κυβερνών κόμμα.

Πρώην στελέχη της Πετρομπράς υποστηρίζουν πως από τα χέρια του Βακάρι πέρασαν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια που υπεξαιρέθηκαν διαμέσου της υπερτιμολόγησης συμβάσεων.

Ζητούν την παραίτηση του ταμία 

Ο ταμίας του PT διέψευσε τις κατηγορίες αυτές μιλώντας ενώπιον επιτροπής έρευνας του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος και το Κόμμα Εργατών τονίζουν ότι όλες οι δωρεές κατασκευαστικών και άλλων εταιρειών στο κόμμα έγιναν νομότυπα και καταγράφηκαν όπως προβλεπόταν από τις εκλογικές αρχές.

Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Κάρλους Φερνάντου ντος Σάντους Λίμα δήλωσε ότι έκτοτε βρέθηκαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία. Μία από τις εταιρείες κατέβαλε 1,5 εκατ. ρεάις (487.000 δολάρια) σε μια εταιρεία γραφικών η οποία δεν παρείχε καμιά υπηρεσία και τα χρήματα κατέληξαν ως δωρεά στο κυβερνών κόμμα, είπε ο εισαγγελέας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ορισμένα ηγετικά στελέχη του PT αξίωσαν την παραίτηση του Βακάρι, όμως ο ίδιος και το κόμμα επέμειναν ότι είναι αθώος.

Η Ρουσέφ έχει αρνηθεί ότι ήταν ενήμερη για το κύκλωμα διαφθοράς στην Πετρομπράς, παρότι το κύκλωμα αυτό δρούσε κυρίως όταν η ίδια ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Αλλά το σκάνδαλο έχει πυροδοτήσει τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής της και προτροπές από στελέχη της αντιπολίτευσης να κινηθεί η διαδικασία αποπομπής της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από