Βάρυνε επικίνδυνα η ατμόσφαιρα χθες για τη χώρα, καθώς δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και ο διεθνής Τύπος επαναφέρει σενάρια χρεοκοπίας.
Το υπουργείο Οικονομικών παρότι μπόρεσε να αντλήσει με δημοπρασία εντόκων γραμματίων 813 εκατ. ευρώ για να ανανεώσει την έκδοση που λήγει αύριο, αγωνιά για τις επόμενες ημέρες. Πηγές διαμήνυαν ότι προκειμένου να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στα τέλη του μήνα θα χρειαστεί να βρεθεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβερνησης, οι οποίοι πάντως δείχνουν απρόθυμοι να τα δώσουν.

Το επόμενο μεγάλο εμπόδιο είναι η πληρωμή δόσης 763 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, ακριβώς την επομένη του Eurogroup της 11ης, στο οποίο έχουν μετατεθεί οι όποιες ελπίδες για κάποιου είδους συμφωνία, δεδομένου ότι πλέον το ορόσημο της 24ης Απριλίου στη Ρίγα έχει εγκαταλειφθεί.

Ως επιστέγασμα, χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα κατά ένα επίπεδο, από το B- στο CCC+, με αρνητική μάλιστα προοπτική, ενώ διατύπωσε και την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας έγινε καπνός αφού το ΑΕΠ της υποχώρησε κατά 1% το προηγούμενο εξάμηνο.

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ. Νωρίτερα , στο Χρηματιστήριο οι μετοχές των τραπεζών είχαν δεχθεί αγριο σφυροκόπημα, με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 5,8%, ενω οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν και νέα άνοδο, φτάνοντας το 12,1% από 11,8% προχθες, στους δεκαετείς τίτλους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ένωσαν χθες τη φωνή τους, παρότι σε διαφορετικούς τόνους, με αυτήν της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καθιστώντας σαφές ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα.

Προς το παρόν, όμως, η κυβέρνηση δεν δείχνει προθυμία να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές, όπως π.χ. αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές αντέδρασαν στις δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων μιλώντας για κόκκινες γραμμές, τις οποίες η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υπερβεί.

«Φωτιά και λάβρα» για την Ελλάδα ήταν ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος σήμερα μιλάει στην Ουάσιγκτον στο ίδιο συνέδριο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αλλά σε διαφορετικό τραπέζι. Το θέμα δεν είναι τα δάνεια, σημείωσε. Αν δεν αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο. Αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε εμμέσως ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας ή εξόδου από την ευρωζώνη δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Με μεγαλύτερη σαφήνεια το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε χθες ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει λίστα μεταρρυθυμίσεων, μετά συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αξιολόγηση από τους θεσμούς. Μόνο τότε μπορεί να εγκριθεί εκταμίευση. Ολα αυτά αποκλείεται να γίνουν έως τις 24 Απριλίου σημείωσε η εκπρόσωπός του. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Zeit» που ανέφερε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας χωρίς έξοδο από την ευρωζώνη με συνέχιση της στήριξης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ. Με το σενάριο αυτό, όμως, διαφώνησε χθες ο Μάριο Ντράγκι. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τον ELA μόνο όσο είναι φερέγγυες και παρέχουν τα κατάλληλα ενέχυρα. Κάτι που δεν θα ισχύσει, προφανώς, σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Η διαπραγμάτευση δεν έχει καν αρχίσει σε επίπεδο Brussels Group. Πιθανολογείται μια συνεδρίασή του αύριο ή μεθαύριο στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκου Θεοχαράκη και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλιαράκη, οι οποίοι άλλαξαν το πρόγραμμά τους και δεν ακολούθησαν τον κ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον, όπως είχαν αρχικώς σχεδιαστεί, προκειμένου να μεταβούν στις Βρυξέλλες.

ΟΙ ΗΠΑ. Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Βαρουφάκης θα έχει πάντως πλούσιο πρόγραμμα επαφών στην Ουάσιγκτον, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου που αναμένεται να πιέσει για να βρεθεί μια λύση και να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ενώ θα έχει συνομιλίες και με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

(υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας)

Καταστράφηκε η τάση βελτίωσης

Δεν υπάρχει προσδοκία για λύση τις ερχόμενες εβδομάδες. Κανείς δεν έχει την παραμικρή ιδέα πώς θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία πάνω σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε την τάση βελτίωσης της οικονομίας της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι χρηματαγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή Grexit. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα συμβεί μια χρεοκοπία. Αλλά φαίνεται πως όλα τα σενάρια έχουν ήδη προεξοφληθεί. Δεν μπορεί να δει κανείς οποιαδήποτε μετάδοση.

Μια μέρα, το 2020, το 2025, θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα. Αλλιώς είναι βαρέλι χωρίς πάτο.

Μάριο Ντράγκι

(πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας)

Ρευστότητα με όρους

«Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα. Η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις για τον ELA και τη συνέχισή του είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των μελών της ευρωζώνης. Δεν θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αλλωστε, με βάση τις δηλώσεις της κυβέρνησης, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση».

Γιούνκερ: η υπομονή του εξαντλείται

Στις Βρυξέλλες ο πιο πιστός «φίλος» της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε χθες στο Κολέγιο των Επιτρόπων ότι η υπομονή του εξαντλείται με την Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.