Η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Οι πιστώσεις προς τις ελληνικές επιχειρήσεις από τους προμηθευτές τους σε χώρες της Ευρώπης έχουν μειωθεί δραματικά και δεν ξεπερνούν τις 32 ημέρες κατά μέσο όρο στην καλύτερη περίπτωση –ισοδυναμεί με πληρωμή σχεδόν τοις μετρητοίς. Εντός των ελληνικών συνόρων, όμως, ο χρόνος πίστωσης που δίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στους έλληνες συνεργάτες τους έχει αυξηθεί και φτάνει κατά μέσο όρο τις 70 ημέρες. Η κατάσταση αυτή έχει στεγνώσει την αγορά αφού στερεί από τις επιχειρήσεις τα αναγκαία κεφάλαια για την εύρυθμη λειτουργία τους. Την εικόνα αυτή παρουσιάζει το Βαρόμετρο Συναλλακτικής Συμπεριφοράς της εταιρείας Atradius για την άνοιξη του 2015, σχετικά με τις πρακτικές πληρωμής μεταξύ επιχειρήσεων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και την Ελλάδα. Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων στη χώρα μας προκαλεί ανησυχία τόσο για την επιβίωση των επιχειρήσεων όσο και για την ελληνική οικονομία.

Τα μετρητά σχεδόν έχουν χαθεί από τις καθημερινές συναλλαγές καθώς εξίμισι στις δέκα (65%) συναλλαγές επιχειρήσεων εντός Ελλάδας γίνονται με πίστωση, όταν το αντίστοιχο ποσοστό συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων στο εξωτερικό φτάνει το 48,2%.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει και την άσχημη κατάσταση στην ελληνική αγορά, είναι το γεγονός ότι οι πληρωμές μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων καθυστερούν έως και 100 ημέρες, παρότι η αγορά έχει μειώσει περίπου κατά τρεις εβδομάδες το τράτο που δίνει σε σχέση με την προηγούμενη διετία ως αποτέλεσμα της μειωμένης αφερεγγυότητας που υπάρχει.

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη χρονική διευκόλυνση που δίνεται μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων για τη διευθέτηση των εμπορικών χρεών, σημαντικό κομμάτι των εγχώριων τιμολογίων πληρώνονται εκπρόθεσμα.

Οπως δείχνει η έρευνα της Atradius, η Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό εκπρόθεσμων τιμολογίων, κατά 45%. Μάλιστα την τελευταία διετία καταγράφεται αύξηση των ληξιπρόθεσμων πληρωμών κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Και ενώ εντός των ελληνικών συνόρων οι επιχειρήσεις στις μεταξύ τους συναλλαγές δυσκολεύονται και αυξάνονται οι καθυστερήσεις πληρωμών, διαφορετική είναι η εικόνα στις συναλλαγές ελληνικών επιχειρήσεων που εξάγουν στο εξωτερικό αφού οι ξένοι πελάτες τους καθυστερούν τις πληρωμές μόνο πέντε ημέρες από τη λήξη των τιμολογίων.

Παράλληλα ιδιαίτερα υψηλός παραμένει στην Ελλάδα και ο μέσος όρος μη εισπράξιμων απαιτήσεων από επιχειρήσεις, ο οποίος έφτασε το 3,3%, σχεδόν τριπλάσιος από τον μέσο όρο στην Ευρώπη (1,2%). Μη εισπράξιμες εγχώριες απαιτήσεις μεταξύ επιχειρήσεων αναφέρθηκαν κυρίως από τους τομείς των υπηρεσιών και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Αντίθετα, στις συναλλαγές εξωτερικού αφορούσαν κυρίως τον τομέα των χημικών προϊόντων. Ως κύρια αιτία οι επιχειρηματίες προβάλλουν τα λουκέτα και τις πτωχεύσεις στην αγορά που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, ενώ βασικός παράγων καθυστέρησης πληρωμής στις συναλλαγές εντός των ελληνικών συνόρων είναι η έλλειψη ρευστότητας.

Τέλος, η έρευνα της Atradius δείχνει ότι σχεδόν σε όλους τους τομείς στους οποίους οι Ελληνες ασκούν εμπόριο χορηγούνται περίοδοι πληρωμής σύμφωνες με τον μέσο όρο της χώρας, δηλαδή έως 70 ημέρες. Εξαιρέσεις σε αυτό είναι οι τομείς του φαγητού και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπου οι περίοδοι πληρωμής είναι πολύ μικρότερες.