Να επικεντρωθεί στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάλεσε την Ελλάδα, ο επίτροπος Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης «Europolitics».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα έως την επόμενη εβδομάδα (το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα), ο φινλανδός επίτροπος απάντησε: «Το ελπίζω, γιατί ο ελληνικό λαός έχει απόλυτη ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας. Κανείς δεν θα επενδύσει σε μία χώρα όπου η κατάσταση είναι αβέβαιη. Τα τωρινά προβλήματα πρέπει να λυθούν πολύ γρήγορα, προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι καλή στις συνομιλίες, δεδομένου ότι οι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν καταγγείλει τη βραδύτητα της διαδικασίας, ο κ. Kατάινεν ανέφερε: «Έχω ακούσει να λένε ότι η πρόοδος είναι ανεπαρκής. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι τα άλλα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να τη βοηθήσουν εάν η Ελλάδα δεν κάνει τη δουλειά που της αναλογεί. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να μεταρρυθμίσουν τη χώρα».

Τέλος, σχολιάζοντας παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στον κίνδυνο χρεοκοπίας, πως η Αθήνα δηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει χρεοκοπία τον Μάιο και ερωτηθείς εάν η Επιτροπή γνωρίζει την ακριβή οικονομική κατάσταση της χώρας, σημείωσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ ευάλωτη και άστατη κατάσταση. Πιστεύω, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πότε θα ξεμείνει από χρήματα. Αντί να κάνει εικασίες για την ημερομηνία χρεοκοπίας, ενθαρρύνω την ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων».