Αμερικανοί βουλευτές ρώτησαν την Χίλαρι Κλίντον το 2012 αν χρησιμοποιούσε προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για κυβερνητικές υποθέσεις ενώ ήταν Υπουργός Εξωτερικών, χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση, σύμφωνα με επιστολές που δημοσιοποιήθηκαν.

«Χρησιμοποιήσατε ποτέ εσείς ή κάποιος άλλος αξιωματούχος προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για να διεξάγετε επίσημες εργασίες;» έγραψε σε επιστολή του στις 13 Δεκεμβρίου 2012 ο Ντάρελ Ίσα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής.

«Αν ναι, διευκρινίστε σας παρακαλώ ποιος λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε», έγραψε ο Ίσα στην επιστολή του, που είχε αρχικά δημοσιοποιηθεί από τους New York Times.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην απάντηση του στις 27 Μαρτίου 2013, λίγο αφού η Χίλαρι Κλίντον είχε αποχωρήσει από το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν έδινε απάντηση στο πρώτο ερώτημα, σύμφωνα με αντίγραφο που δόθηκε από το γραφείο του Ίσα.

Ο συντάκτης της επιστολής επικαλούνταν απόσπασμα από το Εγχειρίδιο Εξωτερικών Υποθέσεων σύμφωνα με το οποίο οποιοσδήποτε υπάλληλος χρησιμοποιεί προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας «πρέπει να εξασφαλίζει πως ο προσωπικός του λογαριασμός δεν χρησιμοποιείται για κυβερνητικές υποθέσεις».

Οι επικρίσεις για την Κλίντον αναζωπυρώθηκαν τις εβδομάδες πριν την περασμένη Κυριακή όποτε η ίδια ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά της για την προεδρία της χώρας το 2016.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε τον προηγούμενο μήνα από τον Γενικό Επιθεωρητή του τμήματος μια συνολική ανασκόπηση των διαδικασιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να βελτιώσουν την διαχείριση αρχειοθέτησης, συμπεριλαμβανομένων της αρχειοθέτησης λογαριασμών ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.