Oι απολαβές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανήλθαν το 2014 σε περίπου 151.000 δολάρια και ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές πολλών άλλων αξιωματούχων του Κρεμλίνου, αποκάλυψαν τα στοιχεία της φορολογικής του δήλωσης που δημοσίευσε η ρωσική προεδρία.

Η περιουσία του Πούτιν έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης φημολογίας από τους αντιπάλους του που τον παρουσιάζουν ως έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, αιτιάσεις που εκείνος απορρίπτει.

Ο Πούτιν δήλωσε στην εφορία ότι είναι ιδιοκτήτης 3 αυτοκινήτων ρωσικής μάρκας, ενός τροχόσπιτου, γης, ενός διαμερίσματος και ενός γκαράζ.

Οι απολαβές του έχουν ανέλθει στο ποσό των 7,65 εκατομμυρίων ρουβλιών σε σύγκριση με 3,6 εκατομμύρια ρούβλια που κέρδισε το 2013 - ήτοι περίπου 100.000 δολάρια βάσει της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος με το δολάριο πριν από 1 χρόνο.

Το Κρεμλίνο δε διευκρίνισε ποιο είναι το ακριβές ποσό που δηλώθηκε ως εισόδημα και προέρχεται από το μισθό του επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Η φορολογική του δήλωση περιλάμβανε στο παρελθόν τις απολαβές από τη σύνταξη που λάμβανε ως πρώην πράκτορας της KGB και το ποσό που συγκεντρωνόταν από τα επιτόκια από τις τραπεζικές του καταθέσεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κέρδισε πολύ λιγότερα τον προηγούμενο χρόνο σε σύγκριση με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, που είχε απολαβές ύψους 400.000 δολαρίων ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ είχε πρόσθετα εισοδήματα και από τις πωλήσεις των βιβλίων του.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου σχολιάζουν επικριτικά τις φορολογικές δηλώσεις των ανώτατων ρώσων αξιωματούχων που δίνονται στη δημοσιότητα, υποστηρίζοντας ότι τα πραγματικά τους κέρδη είναι πολύ υψηλότερα.

Πέρυσι, η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε τη Ρωσία στην 136η θέση από τις 175 χώρες στον κατάλογο διαφθοράς που καταρτίζει, κάνοντας λόγο για ένα υψηλό ποσοστό διαφθοράς.

Σε έκθεση που συνέταξαν δύο στελέχη της αντιπολίτευσης το 2012 αναφερόταν ότι τα πλεονεκτήματα του να διατελεί κανείς πρόεδρος στη Ρωσία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το να έχει πρόσβαση σε γιοτ, πολυτελή ακίνητα και αεροσκάφη.

Ο κατώτατος μισθός στη Ρωσία ήταν κατά μέσο όρο 36.620 ρούβλια (720 δολάρια ΗΠΑ, 680 ευρώ) τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει εντολή για μια προσωρινή περικοπή του μισθού του ύψους 10%, όπως επίσης των απολαβών του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και άλλων κρατικών αξιωματούχων λόγω της οικονομικής κρίσης, την οποία επιδείνωσε η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι κυρώσεις που επέβαλαν χώρες της Δύσης λόγω της διένεξης στην Ουκρανία.

Τις υψηλότερες απολαβές μεταξύ των αξιωματούχων του Κρεμλίνου έλαβε πέρυσι ο Όλεγκ Γκοβόρουν, που είναι επικεφαλής του τμήματος συνεργασίας με τις χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι απολαβές του το 2014 ανήλθαν σε περισσότερα από 62 εκατομμύρια ρούβλια (1,22 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, 1,15 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από