Σε μια ασυνήθιστα σκληρή δήλωση ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε κατηγορηματικά τα όσα ανέφερε την Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος μίλησε για «γενοκτονία» αναφερόμενος στις σφαγή των Αρμενίων που διέπραξε το 1915 η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Ερντογάν έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο για «παραληρήματα» επιτιθέμενος στον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. 

«Εάν οι πολιτικοί ή οι θρησκευτικοί ηγέτες κάνουν τη δουλειά των ιστορικών, τότε δεν θα καταλήξουμε σε αλήθειες, θα πρόκειται μόνο για παραληρήματα» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον επιχειρηματιών στην Άγκυρα.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας μετά την αναφορά του ποντίφικα που προκάλεσε κρίση μεταξύ της Άγκυρας και του Βατικανού.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας εξέφρασε επίσης την «απογοήτευσή» του για τις δηλώσεις του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τον προέτρεψε να μην επαναλάβει αυτό το «λάθος».

«Πρέπει να αφήσουμε την Ιστορία στους ιστορικούς» υπογράμμισε ο Ερντογάν, που επανέλαβε επιπλέον την πρότασή του προς την Αρμενία προκειμένου οι δύο χώρες να συστήσουν μία κοινή επιτροπή ιστορικών με στόχο να μελετήσει τα αρχεία των δύο χωρών σχετικά με το θέμα αυτό.

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέπραξε συστηματική σφαγή του πληθυσμού των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία» που έχουν υιοθετήσει η Αρμενία, πολλοί ιστορικοί και τουλάχιστον 20 χώρες περιλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας.

Η Άγκυρα αντέδρασε σφόδρα μετά τις δηλώσεις του πάπα ανακαλώντας τον πρεσβευτή της στο Βατικανό, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τις αναφορές του Φραγκίσκου «μεροληπτικές» και «ανάρμοστες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από