Υπό κράτηση, με την κατηγορία – εκτός των άλλων – ότι έριξε το πτώμα μετανάστη στους καρχαρίες, βρίσκεται δουλέμπορος από τη Γουινέα, ο οποίος έφθασε με ομάδα μεταναστών στη Ραγκούζα της Σικελίας τη Δευτέρα.

Ο άτυχος μετανάστης, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, πέθανε από εισπνοή βενζίνης, η οποία χύθηκε επάνω του εξαιτίας της θαλασσοταραχής. Στη συνέχεια ωστόσο, ο δουλέμπορος φέρεται ότι έριξε το πτώμα στους καρχαρίες που ακολουθούσαν το σκάφος κατά τον διάπλου της Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, καθώς οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται, αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν τη Μεσόγειο, προκειμένου να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Σε διάστημα μόλις τριών ημερών, η ιταλική Ακτοφυλακή περισυνέλεξε περισσότερους από 5.500 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφη που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη Μεσόγειο.

Η τελευταία επιχείρηση της ιταλικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με τη διάσωση σχεδόν 700 μεταναστών που επέβαιναν σε επτά φουσκωτά σκάφη.

Την Παρασκευή διασώθηκαν περίπου 1.000 μετανάστες, ενώ την Κυριακή περισσότεροι από 500 έφτασαν στο Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας. Στη μεγάλη τους πλειονότητα πρόκειται γα πρόσφυγες από την Ερυθραία και τη Σομαλία. Μεταξύ αυτών ήταν και δεκάδες γυναίκες με μικρά παιδιά.