Συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τους υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ και της Ιταλίας, Τζακ Λιου και Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, αντίστοιχα, θα έχει την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναχωρεί το μεσημέρι της Τετάρτης για τις ΗΠΑ, θα παραστεί την Πέμπτη (στις 16.15 τοπική ώρα) στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, όπου θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο επίκεντρο της ενότητας, στην οποία θα μιλήσει ο υπουργός, θα βρεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάκαμψη και τα στοιχεία μίας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ.

Ο κ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, αναμένεται ότι θα έχει μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς.

Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης θα είναι κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings και στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της».

Την ίδια ημέρα, αλλά σε άλλο θεματικό τραπέζι, θα είναι κεντρικός ομιλητής ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός θα αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα το Σάββατο, μετά τη λήξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Για το θέμα αυτό, ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, έγραψε στο Twitter: «Την Πέμπτη ο κ. Ομπάμα θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και όσους αυτός επιλέξει να έχει μαζί του. Πιθανότατα και τον κ. Βαρουφάκη».

Συνάντηση Βαρουφάκη – Νικολούδη με αντιπροσωπεία του ελβετικού ΥΠΟΙΚ στις 28 Απριλίου

Παράλληλα, συνάντηση με τον πρεσβευτή της Ελβετίας στην Ελλάδα και αντιπροσωπεία του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών, θα έχουν στις 28 Απριλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, όπως έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη συνάντηση,που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στις 12 το μεσημέρι, έρχεται σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχε η ελβετική αντιπροσωπεία στις 26 Μαρτίου με τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Παναγιώτη Νικολούδη.

Κατά την τότε συνάντηση είχε προκύψει η ανάγκη επανεκκίνησης και εντονότερης συνεργασίας των φορολογικών αρχών των δύο χωρών στο μέλλον.