Κάθε μέρα και από μια τραγωδία με βεγγαλικά σημάδεψε φέτος το Πάσχα την περιοχή της Μεσσηνίας, βυθίζοντας στο πένθος και στη θλίψη οικογένειες. Δύο νεαροί φοιτητές που βρήκαν τραγικό θάνατο, άλλοι τέσσερις πολίτες που ακρωτηριάσθηκαν και μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία ήταν ο θλιβερός απολογισμός από τα βαρελότα και τις κροτίδες.

Παρά τους συνεχείς έλεγχους της Αστυνομίας και τις κατασχέσεις πυροτεχνημάτων αλλά και τις εκστρατείες ενημέρωσης, ο φόρος αίματος ήταν βαρύς για τους ανθρώπους που πλήρωσαν με τη ζωή τους το έθιμο αλλά και εκείνους που ακρωτηριάσθηκαν.

Δυο καντήλια στη μνήμη των δύο φοιτητών 23 και 26 χρονών που κεραυνοβολήθηκαν από το ηλεκτρικό ρεύμα όταν εκσφενδόνισαν αυτοσχέδια κροτίδα που βρήκε καλώδια υψηλής τάσεως της ΔΕΗ άφησαν οι οικογένειες και φίλοι τους στο σημείο της τραγωδίας.

Η συγκλονιστική ιστορία διαδραματίσθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής κοντά σε σχολείο στην Ανω Αμφεια Μεσσηνίας μπροστά σε παιδιά –ανάμεσά τους και το μικρότερο αδελφάκι ενός εκ των δύο θυμάτων.

Οι νεαροί είχαν δέσει μια αυτοσχέδια κροτίδα στην άκρη ενός καλωδίου. Οταν στη συνέχεια το εκσφενδόνισαν, έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να κεραυνοβοληθούν από χιλιάδες βολτ. Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι ο ένας από τους φοιτητές, σύμφωνα με περιγραφές, βρήκε τον θάνατο στην προσπάθειά του να σώσει τον φίλο του. Μόλις είδε το ρεύμα να τον χτυπά προσπάθησε να τον τραβήξει, με αποτέλεσμα να βρει και αυτός ακαριαίο θάνατο από ηλεκτροπληξία.

Πριν προλάβει η κοινωνία της Μεσσηνίας να συνέλθει από το σοκ, ένα νέο περιστατικό από έκρηξη αυτοσχέδιας κροτίδας, που προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων δύο 25χρονων, προστέθηκε στις τραγικές ιστορίες του φετινού Πάσχα.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά την Ανάσταση κοντά στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη Καλαμάτας. Ο ένας από τους 25χρονους προσπάθησε να ενεργοποιήσει αυτοσχέδια κροτίδα, όταν αυτή εξερράγη. Από την έκρηξη τραυματίσθηκε βαρύτατα καθώς ακρωτηριάσθηκε και στα δύο του χέρια στο ύψος του αγκώνα και έχασε την όρασή του. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο άλλος 25χρονος, που βρισκόταν δίπλα του, τραυματίσθηκε ελαφρύτερα.

Στον σαϊτοπόλεμο. Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα ο γνωστός σαϊτοπόλεμος σημαδεύθηκε με άλλα δύο θύματα. Το περιστατικό έγινε στη Μεσσήνη κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματισθουν σοβαρά ένας 61χρονος και ένας 62χρονος. Η αυτοσχέδια κροτίδα που κρατούσε στα χέρια του ο 61χρονος εξερράγη όταν προσπάθησε να την ενεργοποιήσει. Από την έκρηξη ο ίδιος καθώς και ένας 62χρονος που βρισκόταν δίπλα ακρωτηριάσθηκαν στα χέρια στο ύψος του αγκώνα, ο ένας στο δεξί χέρι και ο άλλος στο αριστερό.

Ανθεί το εμπόριο

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία μόνο αστυνομική εξόρμηση, παραμονές του Πάσχα, σε περιοχές της Φθιώτιδας κατασχέθηκαν πάνω από 2.500 βεγγαλικά και περισσότερες από 100 κροτίδες. Σε παρόμοια στοχευμένη εξόρμηση σε περιοχές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας συνελήφθησαν 22 άτομα και κατασχέθηκαν 28.996 παιδικά αθύρματα, 3.810 κροτίδες και 224 πυροτεχνήματα