Καθισμένος σε ένα κέντρο ελέγχου που βοηθά στη διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής ενέργειας σε 82 εκατ. Γερμανούς, ο Γκίντερ Σάιμπνερ αποδεικνύει σε όλον τον κόσμο ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να είναι το ίδιο αξιόπιστες με τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Σάιμπνερ είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της σταθερής κυκλοφορίας ρεύματος μέσω γραμμών μεταφοράς μήκους σχεδόν 10.000 χιλιομέτρων. Δουλειά του είναι να διατηρεί απρόσκοπτη την κυκλοφορία ενέργειας που προέρχεται από φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες, είτε ο καιρός είναι ηλιόλουστος είτε έχει συννεφιά είτε έχει άνεμο είτε όχι.

Το σύστημα που διαχειρίζεται ο Σάιμπνερ είναι τόσο πετυχημένο που οι διακοπές ηλεκτροδότησης στη Γερμανία δεν ξεπερνούν τα 15 λεπτά το χρόνο. Για λόγους σύγκρισης, στη Γαλλία ο μέσος όρος είναι 68 λεπτά και στην Πολωνία περισσότερες από τέσσερις ώρες. Το μοντέλο της Γερμανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιγράφεται πλέον από όλον τον κόσμο –από την Καλιφόρνια έως την Κίνα –καθώς τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα αντικαθιστούν τα παραδοσιακά καύσιμα.

Η Γερμανία επένδυσε την τελευταία δεκαετία 120 δισ. ευρώ σε μορφές ενέργειας που μολύνουν λιγότερο το περιβάλλον. Η χώρα έχει αυξήσει στο 28% το ποσοστό του ηλεκτρισμού που παράγει από ανανεώσιμες πηγές. Στην περιοχή που ελέγχει ο Σάιμπνερ το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 40%. Εάν υπολογιστούν οι μεταφορές και η θέρμανση, το 9% της συνολικής ενέργειας που χρειάζεται η Γερμανία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Πρόκειται για ποσοστό τριπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ και εξαπλάσιο από αυτό της Βρετανίας σύμφωνα με την BP Plc.

Την ίδια στιγμή εταιρείες όπως η Siemens, η General Electric και η ABB αναπτύσσουν τα δίκτυα ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά ηλεκτρισμού σε ευρύτερες περιοχές. Το δίκτυο στη Γερμανία διανέμει ενέργεια αξίας 200 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που παρουσιάζονται στην αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι κατασκευαστές αναπτύσσουν πλέον νέες γενιές μπαταριών. Οι μπαταρίες αυτές μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερη ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί όταν ο ήλιος δεν λάμπει και δεν υπάρχει άνεμος.

© Bloomberg News