Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο έσφιξαν τα χέρια την Παρασκευή κατά τη σύντομη συνάντηση που είχαν με αφορμή τη Σύνοδο της Αμερικής που διεξάγεται στον Παναμά.

«Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής σήμερα το βράδυ, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Κάστρο χαιρέτισαν ο ένας τον άλλον και αντάλλαξαν χειραψία», δήλωσε η Μπερναντέτ Μίχαν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες δεν είχαν την ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, ωστόσο το Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ομόλογός του, Ραούλ Κάστρο, αντάλλαξαν χειραψία την Παρασκευή στη Σύνοδο της Αμερικής που διεξάγεται στον Παναμά, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Οι δύο ηγέτες επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών τους που μέχρι πρόσφατα ήταν τεταμένες.

Σε σχετική φωτογραφία που δημοσιεύτηκε φαίνεται ο Ομπάμα και ο Κάστρο να συνομιλούν ευχάριστα με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορρέα, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της συνόδου κορυφής.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση όσον αφορά την πιθανή διαγραφή της Κούβας από τον κατάλογο τον οποίο καταρτίζουν οι αμερικανικές αρχές για τα κράτη που θεωρούν ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία, που η Αβάνα θεωρεί ότι είναι μια αναγκαία προϋπόθεση για να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις, γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ερωτηθείς από εκπροσώπους του Τύπου στον Παναμά σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνει μια ανακοίνωση για το ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Αμερικής, η οποία ξεκίνησε σήμερα στον Παναμά, ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, απάντησε ότι “δεν αποκλείει (να γίνει) μια ανακοίνωση”, αλλά πρόσθεσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα “δεν έχει ακόμη (…) λάβει μια απόφαση” για το συγκεκριμένο θέμα.