Η μάταιη προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα να εμποδίσει τους συμμάχους της να συμμετάσχουν στην Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (ΑΙΙΒ) της Κίνας τροφοδοτεί μια συνεχώς αυξανόμενη αντίληψη ότι η επιρροή των ΗΠΑ στην Ασία μειώνεται και πως η Αμερική χάνει τον 70ετή απόλυτο έλεγχο που απολάμβανε στα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αποτυπώνει επίσης τη μάχη που δίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας.

«Ο προηγούμενος μήνας μπορεί να μείνει στην ιστορία ως η στιγμή που οι ΗΠΑ έχασαν τον ρόλο τους ως αντασφαλιστής του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος» έγραψε στις 5 Απριλίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Λάρι Σάμερς.

Οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της νέας επενδυτικής τράπεζας της Κίνας έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια της χώρας να αποκτήσει μεγαλύτερη περιφερειακή επιρροή για να αντιμετωπίσει τους φανατικούς ισλαμιστές, να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και να αντιμετωπίσει άλλα θέματα παγκόσμιας εμβέλειας.

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Κίνα αυξάνει συνεχώς την επιρροή της και πως θέλει να αλλάξει την παγκόσμια οικονομική τάξη και θέλουν να το εμποδίσουν» ανέφερε ο Τομ Μίλερ που είναι αναλυτής της Gavekal Dragonomics.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ΑΙΙΒ ζητώντας ταυτόχρονα και από άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η νέα αναπτυξιακή τράπεζα δεν θα έχει τα ίδια πρότυπα δανεισμού με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ομως σύμμαχοί τους όπως η Αυστραλία, η Βρετανία, η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Γαλλία περιλαμβάνονται ανάμεσα στις συνολικά 40 χώρες που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στην ΑΙΙΒ η οποία θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών στην Ασία και θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως ώς το τέλος του έτους.

Παρά τις όχι τόσο καλές σχέσεις της με την Κίνα μάλιστα, τη συμμετοχή της στην ΑΙΙΒ εξετάζει και η Ιαπωνία. Για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Ασο θα συναντηθεί τον Ιούνιο στο Πεκίνο με τον κινέζο ομόλογό του Λου Τζιβέι.

© Bloomberg News