Αν ένας φορολογούμενος βάλει δίπλα δίπλα την περσινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και τη φετινή, δύσκολα θα βρει ομοιότητες. Το νέο έντυπο Ε1 είναι ριζικά αλλαγμένο, με περισσότερους κωδικούς, καλύτερα ομαδοποιημένους και με εξονυχιστικές πληροφορίες για κάθε μορφή εισοδήματος.

Από την άλλη πλευρά, ο συνδυασμός των αναλλοίωτων τεκμηρίων με τις καταλυτικά διευρυμένες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει να αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις στήνει παγίδες έξτρα φόρων, ενώ η αναλυτική καταγραφή τόκων καταθέσεων, εξωτερικού και εσωτερικού, μερισμάτων και δικαιωμάτων χτίζει μια νέα βάση για το περιουσιολόγιο.

Το νέο έντυπο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου. Δεν έχει γίνει όμως ακόμα γνωστό από πότε θα αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροποποιημένη ηλεκτρονική εφαρμογή αναμένεται να ενεργοποιηθεί προς τα τέλη Απριλίου.
Οι κωδικοί που αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 από μισθούς και συντάξεις και τις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι προσυμπληρωμένοι καθώς μέχρι τις 27 Απριλίου οι επιχειρήσεις και οι φορείς θα πρέπει να έχουν αποστείλει ηλεκτρονικά τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών. Προσυμπληρωμένοι θα είναι και οι κωδικοί αναφορικά με τους τόκους καταθέσεων τουλάχιστον από τις τράπεζες του εσωτερικού.
Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τον νόμο ορίζεται ότι λήγει στις 30 Ιουνίου, ενώ ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ. Μέχρι πέρυσι, χιλιάδες φορολογούμενοι μπερδεύονταν ήδη από τις πρώτες αράδες της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, στον προσδιορισμό του έτους. Για παράδειγμα, το περσινό Ε1 τιτλοφορούνταν «Δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014» και σε παρένθεση το υπουργείο Οικονομικών εξηγούσε πως αφορά τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν στη διάρκεια του 2013.
Φέτος ο τίτλος είναι «Δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014», με την επεξήγηση ότι αφορά τα περσινά εισοδήματα.
Αυτή η αλλαγή είναι η πρώτη, αλλά είναι μάλλον και αυτή με τη μικρότερη σημασία.
Επί της ουσίας, το νέο έντυπο είναι μια διευρυμένη δήλωση πόθεν έσχες, με την Εφορία να ζητά αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ευρώ που δαπανήθηκε το περασμένο έτος, από δόσεις στεγαστικών δανείων και αγορές ακινήτων ή αυτοκινήτων μέχρι δαπάνες για αγορές μετοχών, ομολόγων ή χρήματα που επενδύθηκαν για τη σύσταση επιχειρήσεων ή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ολα δηλώνονται, αθροίζονται με τα τεκμήρια και αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν, ο φόρος αυξάνεται κατακόρυφα.
Ξεχωριστό κεφάλαιο, με παγίδες έξτρα φόρων, αποτελεί ο πίνακας Δ1 με αναλυτική καταγραφή τόκων καταθέσεων εσωτερικού και εξωτερικού, μερισμάτων και δικαιωμάτων, ενώ προστέθηκε και ένας νέος πίνακας (Ε) για το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Οι φόροι φέτος θα προσδιοριστούν στη βάση επτά διαφορετικών πηγών εισοδήματος που αφορούν μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις, εισοδήματα αξιωματικών και κατώτερου πληρώματος Εμπορικού Ναυτικού, αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, από ακίνητη περιουσία, καθώς και εισοδήματα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Κάθε κατηγορία εισοδήματος έχει τον δικό της φορολογικό συντελεστή. Ο χαμηλότερος συντελεστής 11% επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια (έως 12.000 ευρώ), ο υψηλότερος 42% στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις εφόσον υπερβαίνουν τα 42.000 ευρώ. Οι αγρότες για πρώτη φορά φέτος θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, τα δε κέρδη τους θα προσδιοριστούν λογιστικά.

Στη δήλωση σε κάθε κατηγορία εισοδήματος αποτυπώνονται και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν. Για τον λόγο αυτόν έχει καταργηθεί ο περσινός πίνακας 8, στον οποίο αναγράφονταν αναλυτικά όλοι οι προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόροι. Πλέον οι φόροι αυτοί αποτυπώνονται σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία εισοδήματος.

ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ. Φέτος, οι φορολογούμενοι χάνουν δύο ακόμα από τις ελάχιστες φοροαπαλλαγές που είχαν απομείνει. Καταργήθηκε ο κωδικός (αφού νωρίτερα είχε καταργηθεί και η σχετική φοροαπαλλαγή) βάσει του οποίου εκπίπτει από τον φόρο το ποσό διατροφής που κατέβαλλε ο ένας σύζυγος στον άλλον, ενώ παρελθόν αποτελεί και η έκπτωση φόρου για δωρεές ιατρικών μηχανημάτων.

Οι μοναδικές ουσιαστικές δαπάνες που μειώνουν τον φόρο για όλους τους φορολογουμένους και όχι μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι οι ιατρικές δαπάνες και τα νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και η μείωση φόρου λόγω αναπηρίας.

Οι δαπάνες που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή τον φόρο αποτυπώνονται στον πίνακα 7.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από