Σάλο προκάλεσαν στην Ιταλία οι δηλώσεις του γραμματέα της Λέγκα του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος παρεμβαίνοντας σε τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογραφικού ομίλου Μπερλουσκόνι δήλωσε: «Τι θα έκανα στην θέση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο; Θα τους έδινα μια προειδοποίηση έξι μηνών και στη συνέχεια τον εκσκαφέα. Στο μεταξύ οι Ρομά, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες, θα έπρεπε να οργανωθούν: να αγοράσουν ή να νοικιάσουν σπίτι».

Απαντώντας σε μια ακόμη ερώτηση στον τηλεοπτικό όμιλο La7 o Σαλβίνι πρόσθεσε: «Οι Ρομά έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ζουν όπως όλοι οι άλλοι και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά οι καταυλισμοί αυτοί κάθε αυτοί είναι παράνομοι. Με την πρέπουσα χρονική προειδοποίηση τους δίνω λοιπόν το δικαίωμα να ζουν όπως όλοι οι άλλοι, αλλά οι καταυλισμοί των αθίγγανων δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».

Υπενθυμίζεται ότι στην πολιτική ατζέντα της Λέγκας του Βορρά κύρια θέση έχουν η υιοθέτηση σκληρών μέτρων κατά των μεταναστών και των Ρομά. Εξάλλου πρόσφατα το κόμμα του Σαλβίνι δέχθηκε τη συμμετοχή νεοφασιστικών οργανώσεων σε διαδηλώσεις και πορείες του.

Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής Λάουρα Μπολντρίνι χαρακτήρισε άκρως ανησυχητικές τις δηλώσεις του Ματτέο Σαλβίνι και θέλησε να προσθέσει ότι «οι καταυλισμοί αυτοί δεν πρέπει να διατηρηθούν, αλλά πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση για το θέμα της στέγασης».

«Οι λύσεις υπάρχουν, φτάνει να θέλει κανείς να τις ψάξει», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν όμως κάποιοι που δεν θέλουν να βρουν λύσεις γιατί η κατάσταση αυτή τους παρέχει πολιτικό όφελος και είναι λυπηρό», ολοκλήρωσε η πρόεδρος της ιταλικής βουλής.