«Τις επόμενες δύο εβδομάδες κρίνονται όλα» υποστήριζε χθες υψηλόβαθμος οικονομικός παράγοντας ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, που δείχνει πλέον να είναι το επόμενο ορόσημο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, χωρίς πάντως να διαφαίνεται σαφής προοπτική συμφωνίας.

Τα τεχνικά κλιμάκια επέστρεψαν και έπιασαν πάλι δουλειά από χθες σε ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ σήμερα και αύριο θα συνεδριάσει το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες με θέμα την Ελλάδα. Οι δανειστές, πάντως, πετούν το μπαλάκι των πρωτοβουλιών στην Αθήνα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Συγκεκριμένα, στο EuroWorking Group σήμερα και αύριο, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερσταϊν. Ομως, ο κ. Βίντερσταϊν πρόσθεσε με νόημα ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεν, αλλά η Ελλαδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ. Σήμερα όμως πραγματοποιείται και η δημοπρασία για την άντληση 1,4 δισ. ευρώ, με τα οποία θα καλυφθεί η έκδοση εντόκων γραμματίων που λήγει στις 14 Απριλίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η έκδοση θα καλυφθεί, αλλά –όπως λένε χαρακτηριστικά –αυτό θα γίνει «τρώγοντας τις σάρκες μας». Περίπου 700 εκατ. ευρώ της έκδοσης που λήγει είχε αγοραστεί από ξένους επενδυτές, οι οποίοι δεν θα ανανεώσουν τους τίτλους τους και επομένως το συγκεκριμένο ποσό πρέπει να βρεθεί από αλλού. Ο στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστεί το ποσοστό της κάλυψης από το κοινό κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος και να εξασφαλισθούν νέα κεφάλαια. Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο. Αύριο, εξάλλου, θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ ύψους 458 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, υπάρχει μια έκδοση εντόκων γραμματίων 1 δισ. ευρώ που λήγει στις 17 Απριλίου, ενώ στο τέλος του μήνα η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ. Μια νέα αύξηση του ορίου του ELA δεν αποκλείεται να αποφασιστεί αύριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα ρευστότητας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα συνεδριάσει ξανά την Τρίτη του Πάσχα.

Ολοι ξέρουν τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις 24 Απριλίου, είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό όλοι εργαζόμαστε για το καλό σενάριο».

Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση, αλλιώς δεν έχει νοήμα η ψήφος». Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, κατά τον κ. Τσακαλώτο είναι τα υφεσιακά μέτρα, ενώ προχθές η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πίσω σε Ασφαλιστικό και εργασιακά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίσθηκε χθες, σε απολογισμό της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά της. Το Ταμείο είναι διατεθειμένο να επιδείξει ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης, φέρεται να είπε στον κ. Βαρουφάκη η κυρία Λαγκάρντ.

Ο κ. Βαρουφάκης θα πάει αύριο στο Παρίσι προκειμένου να πάρει μέρος σε συνέδριο αλλά και να συναντηθεί με τον Ανχελ Γκουρία.