Αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεμπλοκάρει το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Πρόκειται για εφάπαξ 30.000 δημοσίων υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν και η καταβολή του εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, με νομοσχέδιο που κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα θα προβλέπεται η κατάργηση του μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό του εφάπαξ που οδηγούσε σε μειώσεις από 30% έως 80%. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
Ο νέος μαθηματικός τύπος θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των εισφορών που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι όλα τα χρόνια ασφάλισής τους με ένα τεχνικό επιτόκιο που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα και δεν θα οδηγεί σε μειώσεις σε σχέση με όσους πήραν εφάπαξ έως 31 Αυγούστου 2013.
Σημερα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκδίδει μικρό αριθμό εφάπαξ σε όσους αποχώρησαν έως και 31/8/2013 και των οποίων οι πράξεις έχουν φτάσει στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2014. Ο κ. Στρατούλης δήλωσε επίσης ότι εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης του ΤΠΔΥ από δημόσιους πόρους.
Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), προκειμένου να μη μειωθεί το μέρισμα που δίνεται στους συνταξιούχους του Δημοσίου, έδωσε ο χθες αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο Δημήτρης Στρατούλης, σε συνάντησή του με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ αλλά και άλλους συλλόγους συνταξιούχων, σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων δήλωσε ότι «οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης εις βάρος του ΜΤΠΥ με τη λεηλασία των αποθεματικών του οδήγησαν αυτό το συμπληρωματικό επικουρικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων σε οικονομικό αδιέξοδο». Παράλληλα τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα συγκροτήσει ελεγκτικό μηχανισμό για την αναζήτηση θεσμοθετημένων πόρων του που διαφεύγουν και ότι σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίσει τις συντάξεις των ασφαλισμένων του».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από