Η υποχώρηση της λίρας, που είναι η μεγαλύτερη από το 2008, αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τουρκικές εταιρείες, περιπλέκοντας τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να τονώσει την οικονομία λίγο πριν από τις γενικές εκλογές.

Η υποχώρηση 9,7% της λίρας έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους ήταν μεγαλύτερη από όλες τις προβλέψεις αναλυτών.

Η μείωση στις δαπάνες είναι ήδη εμφανής στη βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων έξι ετών. Την ίδια στιγμή η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει δεχτεί πλήγμα καθώς η βουτιά της λίρας μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Αυτό αποτελεί απειλή για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τονώσει την οικονομία, μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές τις οποίες ελπίζει να κερδίσει το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.

Το καθαρό εξωτερικό χρέος μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στην Τουρκία σχεδόν διπλασιάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φτάνοντας τα 177 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 2,5861 λίρες για κάθε ένα δολάριο.

Οι τράπεζες της χώρας αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα προσδοκώντας αύξηση των κόκκινων δανείων που μπορεί να φτάσουν στο 4% του συνόλου των δανείων μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Στα τέλη του 2014 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε κάτω του 3%, σύμφωνα με τη Moody’s.

Πάντως, αυτό το διάστημα τουρκικές εταιρείες έχουν την ευκαιρία να αρχίζουν να δανείζονται σε ευρώ αντί για δολάρια, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δεν έχει προηγούμενο. Εάν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αποδειχτούν σωστοί, η Τουρκία θα δυσκολευτεί να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης 4% που έχει θέσει για φέτος.

Εταιρείες που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο με χρέη 89 δισ. δολαρίων που λήγουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες δεν έχουν επιλογή παρά να περιορίσουν επενδύσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τη Renaissance Capital and Global Source Partners Inc.

© Bloomberg News