Η Ρουμανία θα προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε σχεδιάσει καθώς η αύξηση των κρατικών εσόδων επιτρέπει τη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας ανέφερε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα (φωτογραφία επάνω).

Η κυβέρνηση ενέκρινε τη μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα στο 9% από 24%. Η μείωση θα γίνει τον Ιούνιο. Η χώρα σχεδιάζει να μειώσει τον ΦΠΑ στο 20% για άλλα προϊόντα (μη τρόφιμα) από την 1η Ιανουαρίου. Ο μέσος ΦΠΑ στη χώρα θα μειωθεί σε περίπου 17,5δολ. μετά τη μείωση που θα γίνει τον Ιούνιο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η Ρουμανία θέλει να βάλει τέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα λιτότητας που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την κατανάλωση και να αυξήσει την αγοραστική δύναμη πιο κοντά στα επίπεδα των πλουσιότερων χωρών της ΕΕ.

Πέρυσι η χώρα μείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 1,8% από 7,2% που ήταν το 2009. Εκτιμάται ότι ως το 2018 η Ρουμάνια θα έχει την πιο ήπια δημοσιονομική πολιτική σε όλη την ΕΕ, σύμφωνα με τον Πόντα.

© Bloomberg News