Η αναπτυξιακή προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα επιστρέψει σύντομα στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώνονται. Ο κίνδυνος αυτός κάνει πιο επείγουσα την ανάγκη να βρουν οι κυβερνήσεις τρόπους ώστε να αυξηθεί η ζήτηση, όπως προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

«Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης που χάθηκε λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης μπορεί να θεωρηθεί οριστικά χαμένο και επομένως οι πολιτικές που ακολουθούνται δεν είναι πιθανόν να αυξήσουν ξανά τις επενδύσεις στα επίπεδα που καταγράφονταν τότε» ανέφερε το Ταμείο.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ουσιαστικά ότι υπάρχει μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες από το Πεκίνο ως την Μπραζίλια. Παρά τη μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων δεν έχει καταγραφεί ακόμη ισχυρή ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία. Σε αυτό έχει συντελέσει μεταξύ άλλων η γήρανση του εργατικού δυναμικού, αναφέρει το ΔΝΤ.

Το Ταμείο προτείνει σε χώρες να λάβουν μέτρα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις σε υποδομές, να αυξηθεί το εργατικό δυναμικό και να μειωθούν τα εμπόδια στο επιχειρείν.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η ανάπτυξη θα αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορεί να δουν τη δυνητική ανάπτυξή τους να μειώνεται την ίδια περίοδο, ανέφερε ακόμη το ΔΝΤ. Η δυνητική ανάπτυξη αναφέρεται στα επίπεδα που πρέπει να διαμορφώνεται η παραγωγή ώστε να είναι σταθερός ο πληθωρισμός.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η δυνητική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί κατά μέσο όρο στο 1,6% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με 1,3% που ήταν από το 2008 έως το 2014, ανέφερε ακόμη το ΔΝΤ. «Σε ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά στην ευρωζώνη και στην Ιαπωνία, μια παρατεταμένη περίοδος ασθενούς ζήτησης μπορεί να πλήξει ακόμη περισσότερο την απασχόληση και τις επενδύσεις –επομένως και την ανάπτυξη που μπορεί να επιτευχθεί» σύμφωνα με το Ταμείο.

Λόγω της κρίσης πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει ακόμη και στο μηδέν τα επιτόκια δανεισμού. Σε χαλάρωση νομισματικής πολιτικής προχώρησαν χώρες όπως η Κίνα και η Νορβηγία, καθώς η ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο πλην των ΗΠΑ ήταν απογοητευτική. Σε χώρες όπως η Ελβετία και η Δανία οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια ακόμη και κάτω από το μηδέν, σε μια προσπάθεια να κάνουν πιο ανταγωνιστικά τα εθνικά τους νομίσματα.

© Bloomberg News