Η Βρετανία κατασκόπευε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αργεντινής για να διασφαλίσει την ασφάλεια των νησιών Φόκλαντ από το 2006 μέχρι το 2011, υποστήριξε ένα τηλεοπτικό δίκτυο του Μπουένος Άιρες επικαλούμενο έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα ο Αμερικανός καταμηνυτής ατασθαλιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το κανάλι TN ανέφερε ότι τα έγγραφα περιήλθαν στην κατοχή του από μια ομάδα δημοσιογράφων στη Βραζιλία που είχε συνεργαστεί με τον Σνόουντεν.

Ένα από τα έγγραφα αυτά, που φέρει την ένδειξη «Άκρως απόρρητο» και την ημερομηνία 2010, περιγράφει «τις προσπάθειες για τη συλλογή των επικοινωνιών» των υψηλόβαθμων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών της Αργεντινής.

Η ένταση μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής εξακολουθεί να σιγοβράζει, 30 και πλέον χρόνια μετά τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών – με νικήτρια την πρώτη – για τον έλεγχο του αρχιπελάγους, στο νότιο Ατλαντικό ωκεανό.

Τα Φόκλαντ απέχουν 480 χιλιόμετρα από τα παράλια της Αργεντινής και 12.870 χιλιόμετρα από τη Βρετανία. Στα νησιά ζουν περίπου 2.800 κάτοικοι, που απασχολούνται κυρίως στην εκτροφή προβάτων, την αλιεία και τον τουρισμό. Στην περιοχή έχουν βρεθεί και κοιτάσματα πετρελαίου, γεγονός που εντείνει τη διαμάχη για τον έλεγχό της.

Ο ρεπόρτερ του TN Έντι Φίτε είπε ότι πληροφορήθηκε την ύπαρξη των εγγράφων αυτών πριν από αρκετές ημέρες, όταν έλαβε μια σειρά τηλεφωνημάτων από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σνόουντεν από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Το κάθε τηλεφώνημα διαρκούσε λιγότερο από ένα λεπτό, ώστε να μην εντοπίζεται, πρόσθεσε.

Ο πληροφοριοδότης του τον κάλεσε να επισκεφθεί το Ρίο την επόμενη ημέρα και να βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη διασταύρωση της πόλης στις 4 το απόγευμα για να του παραδοθούν τα έγγραφα, πρόσθεσε. Τον μετέφεραν κατόπιν σε ένα «καταφύγιο», όπου του ζήτησαν να κλείσει το κινητό τηλέφωνό του προκειμένου να παραλάβει το υλικό που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του ΤΝ.

Ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα. Από την κυβέρνηση της Αργεντινής μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχόλιο.

Ο Σνόουντεν, ο πρώην πληροφορικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ζει στη Ρωσία αφότου διέρρευσε στον Τύπο ευαίσθητες πληροφορίες για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολουθήσεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αργεντινής κατέλαβαν τα Φόκλαντ το 1982 και η Βρετανία έστειλε μια ισχυρή δύναμη για να τα απελευθερώσει, στον σύντομο πόλεμο ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 600 Αργεντινούς και 255 Βρετανούς στρατιώτες.

Την περασμένη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στα Φόκλαντ για να αντιμετωπίσει την «πολύ ενεργή απειλή» εκ μέρους της Αργεντινής. Το Μπουένος Άιρες απέρριψε αυτήν την κατηγορία, θεωρώντας ότι το ζήτημα ανακινείται ενόψει των βρετανικών βουλευτικών εκλογών τον Μάιο.