«Ούτε τυχαία, ούτε σκόπιμη», όπως έλεγαν πηγές από το Μαξίμου, ήταν η επιλογή να δημοσιοποιηθεί με διαρροές, το βράδυ της Τετάρτης, ότι «σπάει» το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και αποκόπτεται από αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο θα «περάσει» στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Φορτισμένη η χθεσινή ημέρα, με νέες καταλήψεις από αντιεξουσιαστές, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κατάληψη του πανεπιστημίου Αθηνών και με τα γεγονότα στο προαύλιο της Βουλής να έχουν προκαλέσει αντεγκλήσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε κυρίως για το ζήτημα των απεργών πείνας και τους κινδύνους για τη ζωή τους. Όπως έλεγαν από το Μαξίμου, κατά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η κουβέντα δεν μπορούσε παρά να έρθει και στο θέμα της πιο λειτουργικής συνεργασίας στα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Προστασίας του Πολίτη.

Η άμεση συνεργασία υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και σε πολλές περιπτώσεις η συναπόφαση για ζητήματα δικαιωμάτων και ασφάλειας ήταν κάτι που εσυζητείτο μεταξύ των τριών υπουργών (κ.κ. Παρασκευόπουλου, Πανούση, Βούτση) τον τελευταίο καιρό. Έτσι, στη σύσκεψη, και οι τρεις υπουργοί εμφανίστηκαν σε κοινή γραμμή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και πρότειναν στον πρωθυπουργό την «ενοποίηση» των δύο υπουργείων.

Ο κ. Τσίπρας «έδωσε το πράσινο φως» για τη θεσμική προετοιμασία σχετικά με την ένταξη του χαρτοφυλακίου της Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης «με κεντρική στόχευση την προστασία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημόσιας τάξης».

Δεν έλειπαν, βέβαια, οι εκτιμήσεις ότι στην αποκοπή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από το ΥΠΕΣ βάρυνε και η διαφορετική αντιμετώπιση στο ζήτημα της κατάληψης του Πανεπιστημίου, ως προς την επέμβαση ή μη των αστυνομικών δυνάμεων. Πάντως, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι και σε αυτό το θέμα δεν υπήρχε διάσταση απόψεων μεταξύ των κ.κ. Πανούση και Βούτση…