Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι συμφώνησαν η διανομή των εσόδων από το Champions League και το Europa League να γίνεται πιο ομοιόμορφα από την επόμενη σεζόν, όπως έκαναν γνωστό η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και η UEFA.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι το χάσμα ανάμεσα στους πλουσιότερους συλλόγους της Ευρώπης και τους υπόλοιπους αυξάνεται, με αποτέλεσμα τόσο οι εγχώριες λίγκες όσο και το ίδιο το Champions League να γίνονται όλο και πιο επαναλαμβανόμενα και προβλέψιμα.

«Η ECA και η UEFA έχουν μαζί αναπτύξει έναν επαναστατικό μηχανισμό διανομής για το Champions League και το Europa League, με στόχο το μοίρασμα της αύξησης των εσόδων από τις διοργανώσεις να γίνεται πιο ομοιόμορφα μεταξύ των ευρωπαϊκών συλλόγων» τονίζουν η ECA και η UEFA σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, μετά τη συνεδρίαση της πρώτης στη Στοκχόλμη, και προσθέτουν:

«Το ποσό ρεκόρ των 2.24 δισεκατομμυρίων ευρώ (ανά σεζόν) θα κατανεμηθεί με μια νέα έμφαση στην αλληλεγγύη. Ένα ποσοστό των κεφαλαίων, μεγαλύτερο από ποτέ, θα πάει στους συμμετέχοντες στο Europa League, στους συμμετέχοντες στους προκριματικούς γύρους και σε συλλόγους σε μεσαία ή μικρότερα πρωταθλήματα. Η γενική ιδέα σημαίνει περισσότερη χρηματοδότηση για όλους, επειδή το νέο σύστημα διασφαλίζει ότι κάθε ενδιαφερόμενος θα επωφεληθεί ανάλογα από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των διοργανώσεων».

Επίσης, η ECA ανακοίνωσε ότι θα μοιραστούν περισσότερα χρήματα στους συλλόγους, οι οποίοι αποδεσμεύουν παίκτες για το EURO 2020, και πως, για πρώτη φορά, το ποσό θα υπολογιστεί ως ένα ποσοστό αντί για ένα συγκεκριμένο ποσό.

«Οι σύλλογοι θα λάβουν το 8% των εσόδων από μεταδόσεις, εμπορικά δικαιώματα και εισιτήρια/φιλοξενία, με το μίνιμουμ να ορίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση 50 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το μερίδιο των συλλόγων από τα έσοδα του EURO 2016» υπογραμμίζει η ECA.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ECA, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, δήλωσε: «Η ECA εξακολουθεί να είναι ένας πολύ νέος οργανισμός και αυτά τα επιτεύγματα είναι μια εξαιρετική επιτυχία, η οποία θα ενισχύσει την αλληλεγγύη μεταξύ των συλλόγων και την αίσθησή μας της ευθύνης για το ποδόσφαιρο».