Παράταση δύο μηνών στον διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κάνοντας στροφή από τις προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για αλλαγή των όρων του διαγωνισμού.

Οπως ανακοινώθηκε, οι υποψήφιοι για τον μεγάλο διεθνή γύρο παραχωρήσεων θα καταθέσουν τις προσφορές τους στις 14 Ιουλίου αντί για τις 14 Μαΐου, με βάση όμως το υφιστάμενο μοντέλο ερευνών σύμφωνα με το οποίο ο επενδυτής παραμένει ο κύριος των κοιτασμάτων όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες διεθνώς, αντί να λειτουργεί ως εργολάβος υπό τις εντολές του Δημοσίου όπως επέμενε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι βάρυνε στην απόφαση του υπουργείου και άλλαξε γνώμη; Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης πείσθηκε από τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου ότι δεν «έβγαιναν» οι χρόνοι για να αλλάξει εγκαίρως μέχρι τα μέσα Μαΐου το θεσμικό πλαίσιο, αφού πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρο διαδικασία που απαιτεί τουλάχιστον οκτώ μήνες. Αλλωστε, οποιαδήποτε αλλαγή όρων του εν εξελίξει διαγωνισμού θα οδηγούσε απλώς στην ακύρωσή του, με αρνητικό αντίκτυπο στην ξένη αγορά και με συνέπεια να καθυστερήσει κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της επενδυτικής εμπιστοσύνης γύρω από τους υδρογονάνθρακες (και όχι μόνο).

Στη ζυγαριά μέτρησαν και ενδείξεις που έχουν στο υπουργείο ότι παραμένει ζωντανό το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για συμμετοχή στον διαγωνισμό, οι οποίες το τελευταίο διάστημα είχαν επανακάμψει ζητώντας πληροφορίες για την εξέλιξή του.

Το υπουργείο ανακοίνωσε δίμηνη παράταση ελπίζοντας σε σταθεροποίηση τιμών του πετρελαίου και άρα σε μεγαλύτερη συμμετοχή εταιρειών στον διαγωνισμό, αφού θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος του ΟΠΕK τον Ιούνιο.

Παράλληλα ο κ. Λαφαζάνης μετέφερε τα νέα για τις έρευνες υδρογονανθράκων τόσο στον ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ όσο και στον Αλεξέι Μίλερ της Gazprom, με τους οποίους συναντήθηκε χθες στη Μόσχα, και μεταξύ των άλλων απηύθυνε πρόσκληση σε ρωσικές εταιρείες να συμμετάσχουν στον ελληνικό διαγωνισμό.