Κεντρικές τράπεζες στις ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρχίζουν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα να λαμβάνουν μέτρα νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του κινδύνου του αποπληθωρισμού. Πλέον οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο νέος κύκλος μείωσης των επιτοκίων βρίσκεται στην αρχή τους.

Η Πολωνία, όπου οι τιμές καταναλωτή καταγράφουν μείωση από τον Ιούλιο, προχώρησε αυτόν τον μήνα σε μείωση του κόστους δανεισμού. Η Ουγγαρία προχώρησε στις 24 Μαρτίου σε μείωση των επιτοκίων έπειτα από παύση που είχε κάνει για επτά μήνες. Η χώρα βρέθηκε βυθισμένη σε αποπληθωρισμό τους επτά από τους έντεκα τελευταίους μήνες. Στην Τσεχία η κεντρική τράπεζα εξετάζει εάν πρέπει να λάβει μέτρα για μείωση της ισοτιμίας της κορόνας στις διεθνείς αγορές. Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας πιστεύεται ότι θα προχωρήσει σήμερα σε μείωση των επιτοκίων.

Καθώς οι οικονομίες τους είναι συνδεδεμένες με την οικονομία της ευρωζώνης –η οποία αποτελεί την κύρια αγορά για την εξαγωγή των προϊόντων τους και πηγή χρηματοδότησης -, χώρες της ανατολικής ΕΕ δυσκολεύονται να ελέγξουν τη μείωση των τιμών καταναλωτή.

Αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες μειώσεις επιτοκίων από την Πολωνία και την Ουγγαρία. Σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας αναμένεται να μειώσει 0,25% το βασικό της επιτόκιο δανεισμού, στο 2%, που είναι ιστορικό ρεκόρ σύμφωνα με τους 18 από τους 19 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg.

Στην Πολωνία η υπόσχεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι θα διατηρήσει στο εξής αμετάβλητα τα επιτόκια ύστερα από τη μείωσή τους κατά 0,5% στο 1,50% έχει προκαλέσει ανοδικές πιέσεις στην ισοτιμία του εθνικού νομίσματος της χώρας και σε σημαντικές εισροές κεφαλαίων. Ανοδο σημείωσε και το φιορίνι της Ουγγαρίας μετά τη μείωση των επιτοκίων από 2,10% σε 1,95%.

Η ποσοτική χαλάρωση ύψους 1,1 τρισ. ευρώ στην οποία προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των κεντρικών τραπεζών στις χώρες αυτές, καθώς οδηγεί σε ενίσχυση των νομισμάτων τους.

© Bloomberg News