Συνταρακτικά είναι και τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την κατάσταση της υγείας του Αντρέας Λούμπιτς, καθώς στο ιστορικό των βαριών ψυχολογικών προβλημάτων που φαίνεται ότι είχε, έρχονται να προστεθούν και σοβαρά προβλήματα όρασης. Παράλληλα, από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν στο μαύρο κουτί αποκαλύπτεται ότι ο μοιραίος συγκυβερνήτης είχε παροτρύνει περισσότερες από μία φορές τον κυβερνήτη να πάει στην τουαλέτα, ενώ στην εντολή αυτού του τελευταίου να θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία προσγείωσης, η απάντησή του ήταν «θα δούμε». Λεπτομέρειες από το περιεχόμενο του μαύρου κουτιού περιήλθαν στην κατοχή της κυριακάτικης «Μπιλντ».

Η ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΗ ΚΡΑΥΓΗ. «Ανοιξε την καταραμένη πόρτα» είναι η τελευταία φράση του πιλότου που ακούγεται μαζί με τα ουρλιαχτά των επιβατών, καθώς έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Δευτερόλεπτα αργότερα το αεροσκάφος συντρίβεται.

Η καταγραφή είχε αρχίσει μιάμιση ώρα νωρίτερα με τον κυβερνήτη Σοντχάιμερ να ζητά συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απογείωση. Στα είκοσι λεπτά που ακολουθούν, ο κυβερνήτης ακούγεται να παραπονείται ότι δεν είχε χρόνο να πάει στην τουαλέτα στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και ο Λούμπιτς δηλώνει διατεθειμένος να αναλάβει την διεύθυνση του αεροσκάφους.

Οταν το Α320 φτάνει σε ύψος 38.000 ποδιών, ο κυβερνήτης ενημερώνει τον συγκυβερνήτη για την προσγείωση. Οι απαντήσεις του Λούμπιτς είναι λακωνικές, αλλά δεν προβληματίζουν τον πιλότο. Οπως δεν τον προβληματίζει και το γεγονός ότι ο συγκυβερνήτης τον παροτρύνει για ακόμη μια φορά να πάει στην τουαλέτα.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ. Επειτα από δύο λεπτά, ο Σοντχάιμερ σηκώνεται από το κάθισμά του. Βγαίνει από το πιλοτήριο λέγοντας στον Λούμπιτς να αναλάβει αυτός τη διεύθυνση του αεροσκάφους. Η πόρτα του πιλοτηρίου κλειδώνει και δεν θα ξανανοίξει. Σχεδόν αμέσως το αεροσκάφος αρχίζει να κατεβαίνει, ενώ τα επόμενα δευτερόλεπτα αρχίζει να χτυπάει ο συναγερμός επειδή η κάθοδος είναι πολύ γρήγορη. Η κραυγή του κυβερνήτη προς τον συγκυβερνήτη να ανοίξει την πόρτα πέφτει στο κενό. Επειτα από μερικά λεπτά ακούγεται ο ήχος από τις λαμαρίνες που τσακίζονται στα βράχια των Αλπεων. «Ανοιξε την καταραμένη πόρτα» είναι η τελευταία φράση του κυβερνήτη Σοντχάιμερ. Ο τελευταίος ήχος που καταγράφεται στο μαύρο κουτί, είναι τα ουρλιαχτά των επιβατών.