Εκκληση σε όσους έχουν επιζήσει του ιού Εμπολα να επεκτείνουν την περίοδο σεξουαλικής αποχής πέραν του συνιστώμενου τριμήνου, απηύθυνε την Κυριακή τόσο η κυβέρνηση της Λιβερίας όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η σύσταση αυτή εκδόθηκε εν μέσω ανησυχιών ότι το τελευταίο κρούσμα του ιού που καταγράφηκε στη Λιβερία και έχασε τη μάχη με τη νόσο είχε προσβληθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Η χώρα της δυτικής Αφρικής δέχτηκε μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του ιού, καθώς ύστερα από 42 ημέρες ηρεμίας καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του Εμπολα στη χώρα.

Σύμφωνα με τις λιβεριανές αρχές, η 44χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε σε νοσοκομείο την Παρασκευή, πιθανόν προσβλήθηκε από τον ιό μετά τη συνεύρεσή της με έναν άνδρα που είχε επιζήσει του Εμπολα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και επικεφαλής της προσπάθειας καταπολέμησης του ιού στη χώρα, Τολμπέρτ Νιενσγουά, δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η γυναίκα προσβλήθηκε από τον ιό μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ερευνες έχουν δείξει ότι ίχνη του ιού στο σπέρμα συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και 82 ημέρες μετά την πρώτη διάγνωση συμπτωμάτων.

Αποχή και μέτρα προφύλαξης

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να επιζήσουν του ιού μπορεί να είναι φορείς της ασθένειας ακόμα κι όταν έχουν θεραπευτεί από αυτή.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να μεταδοθεί ο ιός μέσω αυτών των ιχνών.

Ως προληπτικά μέτρα, ο ΠΟΥ συμβουλεύει τους επιζώντες να απέχουν από το σεξ για την συνιστώμενη περίοδο των 90 ημερών, ειδάλλως να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για ασφαλείς σεξουαλικές επαφές.

«Οι άνθρωποι που έχουν επιζήσει του Εμπολα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τη σωστή και συνεπή χρήση προφυλακτικών για κάθε σεξουαλική επαφή πέραν των τριών μηνών, έως ότου είναι διαθέσιμες περαιτέρω πληροφορίες», δήλωσε ο Νιενσγουά.

Αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας της Λιβερίας έχουν θέσει υπό παρακολούθηση 211 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με τη γυναίκα, πρόσθεσε ο Νιενσγουά, ωστόσο τόνισε ότι κανένας από αυτούς δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής συμπτώματα του ιού.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ, τουλάχιστον 10.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του ιού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από