Ο κατάλογος των διαρθρωτικών μέτρων, τον οποίο η Αθήνα έστειλε στους εκπροσώπους των δανειστών, αποτελεί μια «συλλογή ιδεών» και όχι ένα κείμενο που θα μπορούσε να παρουσιαστεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Την άποψη αυτή εξέφρασε, μιλώντας την Κυριακή στο Reuters, ευρωπαίος αξιωματούχος που κλήθηκε να σχολιάσει τη λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων την οποία απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση την Παρασκευή στους πιστωτές.

Από τα προτεινόμενα μέτρα η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να συγκεντρώσει περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ απουσιάζουν από τον κατάλογο όσα χαρακτηρίζονται ως «υφεσιακού χαρακτήρα» μέτρα, όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στους θεσμούς και τους έλληνες εκπροσώπους, αποσκοπούσαν στο να βοηθήσουν την ελληνική πλευρά να ετοιμάσει τη λίστα με τα μέτρα προκειμένου να αποσταλεί εκ νέου, σήμερα Δευτέρα. «Περιμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας κάτι συγκεκριμένο» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο ελληνικός κατάλογος, σύμφωνα με το Reuters, δεν περιέχει εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους δανειστές προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι γενικόλογα και χρειάζονται τεχνική επεξεργασία και εξειδίκευση για να καταστούν αξιόπιστα και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των δανειστών» τόνισε ένας άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να ετοιμαστεί ο κατάλογος και πρόσθεσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να παρουσιάσει μια λίστα που δεν θα γίνει αποδεκτή.

Wall Street Journal: Ασαφή και αποσπασματικά

Ανάλογο είναι το περιεχόμενο ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal νωρίτερα την Κυριακή, στο οποίο αναφέρεται ότι οι προτάσεις της Αθήνας δεν είναι λεπτομερείς και χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό θα συντελέσει στην καθυστέρηση των διαδικασιών, που θα ξεπεράσουν τα μέσα Απριλίου, με ορατό τον κίνδυνο για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Επικαλούμενη η εφημερίδα τις απόψεις ευρωπαίων αξιωματούχων, υπογραμμίζει ότι τα προτεινόμενα από την ελληνική κυβέρνηση μέτρα ήταν ασαφή και αποσπασματικά και δεν μπορούσαν να εξηγηθούν τεχνικά από τους έλληνες εκπροσώπους.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξε στις Βρυξέλλες συνεργασία των θεσμών με τους έλληνες εκπροσώπους προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα.

Οπως παραδέχτηκαν, οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα παρά τη συνεχιζόμενη δυσπιστία σε πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στην ελληνική και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.