Πρόταση για τη σύνδεση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εις βάρος της Ρωσίας με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία συζητεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας , όπως δήλωσε την Τετάρτη ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Τουσκ συνεργάζεται με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ επί συμβιβαστικής πρότασης για το μέλλον των κυρώσεων της ΕΕ, η οποία , κατά τη γνώμη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα εξασφαλίσει την υποστήριξη των 28 ηγετών κατά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

«Η κατεύθυνση της πρότασης είναι η πολύ ισχυρή σύνδεση της πλήρους εφαρμογής (της συμφωνίας) του Μινσκ με τις κυρώσεις που εφαρμόζονται ήδη μέχρι την πλήρη εφαρμογή του Μισνκ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διάσταση απόψεων επικρατεί μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Μόσχας, τη στιγμή που απαιτείται ομοφωνία για την ανανέωση των κυρώσεων που λήγουν τον Ιούλιο. Ορισμένες χώρες θεωρούν ότι επέκτασή τους πρέπει να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ άλλες θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί χρόνος μέχρι τον Ιούνιο στη συμφωνία του Μινσκ να λειτουργήσει.

Η σύνδεση των κυρώσεων με την πλήρη εφαρμογή του Μινσκ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για την επέκταση των κυρώσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, διότι η συμφωνία προβλέπει προθεσμία ενός έτους μέχρις ότου το Κίεβο αποκαταστήσει τον έλεγχό του επί των διεθνών του συνόρων.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, όλες οι κυβερνήσεις είναι έτοιμες να συμφωνήσουν ότι η Μέρκελ και ο Ολάντ, που συνέβαλαν στην επίτευξη της συμφωνίας του Μινσκ, έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσουν στη διαδικασία προσδιορισμού των περαιτέρω μέτρων που θα ληφθούν για να προωθήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής.

Θα είναι μία πρόταση του Τουσκ, αλλά συζητείται με τους Μέρκελ και Ολάντ για να υπάρξει κοινό έδαφος ώστε να παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να υποστηριχθεί και να προταθεί, όχι μόνο από τον Τουσκ, αλλά επίσης από τη Μέρκελ και τον Ολάντ», διευκρίνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.