Παρά την γκρίνια, τις αστοχίες και την έντονη κριτική που ασκήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες για τον ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και στο δημόσιο ταμείο εισέρρευσαν έσοδα τα οποία ξεπερνούν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών είχαν γίνει στη βάση ότι ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος θα οδηγούσαν σε βεβαίωση εσόδων της τάξεως των 3,230 δισ. ευρώ, ώστε με την εισπραξιμότητα του φόρου στο 83% να μπουν τελικά στα ταμεία 2,650 δισ. ευρώ τα οποία είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Οπως δείχνουν τα τελικά στοιχεία, οκτώ στα δέκα ευρώ ΕΝΦΙΑ εισπράχθηκαν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έως το τέλος του 2014 είχαν εισπραχθεί περίπου 2 δισ. ευρώ και το μεγάλο στοίχημα παιζόταν πλέον στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, με τις οποίες άνοιγε παράθυρο μη πληρωμής των δύο τελευταίων δόσεων (οι δηλώσεις αυτές «μαζεύονταν» αμέσως από κορυφαία στελέχη του κόμματος), οι φορολογούμενοι φαίνεται πως έκαναν το «πατριωτικό τους καθήκον» στο οποίο είχε αναφερθεί η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη.

Πλήρωσαν για ΕΝΦΙΑ 337,070 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και επιπλέον 316,955 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων να αποδειχθεί ιδιαίτερα προσοδοφόρος για τα δημόσια ταμεία.

Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο και πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ όπως έχει δεσμευθεί τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιανης. Βαρουφάκης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος και «κακός» φόρος ο οποίος θα καταργηθεί. Πρόσφατα όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένες από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις να ανασταλούν προσωρινά και να ξετυλιχτούν σε βάθος τετραετίας σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά δεδομένα. Η κυρία Βαλαβάνη από την πλευρά της είναι απόλυτη σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Εχει ξεκαθαρίσει ότι για το 2015 δεν θα επιβληθεί ΕΝΦΙΑ και θα αντικατασταθεί από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες μάλιστα, ο νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα οδηγήσει στη βεβαίωση εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ χαμηλότερων σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Στη δεδομένη δημοσιονομική συγκυρία κάτι τέτοιο φαίνεται τουλάχιστον δύσκολο.