Στις ευαίσθητες περιοχές του κέντρου της Αθήνας «επιστρέφει» η Αστυνομία. Με επίκεντρο τα Αστυνομικά Τμήματα Ομονοίας, Ακροπόλεως, Εξαρχείων, Αγίου Παντελεήμονα και Κυψέλης η Αστυνομία θα επιχειρήσει να κάνει αισθητή την παρουσία της με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

Στο πλαίσιο του ειδικού σχεδίου που εκπονείται για την αστυνόμευση του Κέντρου προβλέπεται η επιστροφή και η ενίσχυση των πεζών περιπολιών, η εντατικοποίηση των ελέγχων ανάλογα με τα ειδικότερα προβλήματα και τα χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας που διαπιστώνεται σε κάθε περιοχή. Η αστυνόμευση της Αθήνας ήταν αντικείμενο της συνάντησης που είχαν προ ημερών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Στην ίδια συνάντηση είχε τεθεί και το ζήτημα της ανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, πράγμα που αναμένεται να προχωρήσει τελικά, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ. Με βάση τον σχεδιασμό, το κέντρο της πρωτεύουσας χωρίζεται σε 16 τομείς επιχειρησιακής δράσης, ενώ βασικός στόχος είναι η Αστυνομία να είναι παρούσα όλο το 24ωρο. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα γίνονται επιμέρους στοχευμένες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, των ναρκωτικών, της πορνείας, της επαιτείας, παράλληλα με ελέγχους στα πρότυπα εκείνων που γίνονταν παλαιότερα στις επιχειρήσεις του «Ξένιου Δία». Εκτός από τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας θα ενεργοποιηθούν και ειδικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ., όπως η ΔΙΑΣ και οι ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης – Καταστολής Εγκληματικότητας). Τον γενικό συντονισμό, όμως, θα έχουν τα Τμήματα. Το εντυπωσιακό στοιχείο του σχεδίου είναι ότι προβλέπει αποκλειστική απασχόληση των αστυνομικών στα συγκεκριμένα καθήκοντα, τη στιγμή που τα περισσότερα –αν όχι όλα –Αστυνομικά Τμήματα είναι υποστελεχωμένα και μετά βίας μπορούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη. Αλλωστε, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ήταν μία από τις βασικές αιτίες που ανάλογα σχέδια στο παρελθόν δεν προχώρησαν. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, με τον «αστυνομικό της γειτονιάς» και με τις πεζές περιπολίες.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, το σχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, ενώ «η υλοποίησή του θα εποπτεύεται από τις αρμόδιες επιχειρησιακές και επιτελικές Υπηρεσίες, οι οποίες με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν θα προχωρούν στην αναμόρφωση ή τροποποίηση ειδικότερων σημείων του», ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα.