Η οριστική αθώωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το διαβόητο σκάνδαλο Ρούμπι-γκέιτ αν και δεν αρκεί για να αποκαταστήσει την πολιτική του τιμή, αποτελεί όμως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας να πάρει το αίμα του πίσω από αυτούς που τον θεώρησαν τελειωμένο: Σε μία θριαμβευτική του εμφάνιση στα κεντρικά του κόμματός του, της Forza Italia, συνεργάτες και υποστηρικτές του υποδέχτηκαν τον πρώην Καβαλιέρε σε κλίμα φιέστας.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ενωτικός και διαμηνύει πως επιστρέφει στη μάχη για να βάλει «τα πράγματα στη θέση τους» -αρχικά, στο κατακερματισμένο στρατόπεδο της κεντροδεξιάς. Το ιταλικό πολιτικό σκηνικό όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση εξίσου ρόδινο για τον πρώην Καβαλιέρε.

Οι εικόνες από το Μέγαρο Γκρατσιόλι τού θύμισαν τις παλιές καλές εποχές: «Ο βασιλιάς επέστρεψε» ζητωκραύγαζαν υποστηρικτές του, με πλακάτ για την «αλήθεια που έλαμψε», «είσαι πάντα ένας μύθος», «όσοι σε ζηλεύουν θα πεθάνουν από τη ζήλια τους».

«Δεν έχω έρθει για να κυνηγήσω κανέναν, ενότητα, ενότητα, ενότητα» είπε ο Μπερλουσκόνι. «Επιστρέφω στη μάχη» επανέλαβε, όπως είχε πει τις πρώτες ώρες μετά τη δικαστική απόφαση, χωρίς να αποφύγει να αφήσει αιχμές λέγοντας πως η υπόθεση «προξένησε τεράστια ζημιά, όχι μόνο σε μένα, την οικογένειά μου και άλλους αθώους ανθρώπους, αλλά σε όλους του Ιταλούς, στη δημόσια ζωή μας και την εικόνα της χώρας μας στον κόσμο».

Είχε δε και έναν σπάνιο καλό λόγο για τους δικαστές που τον αθώωσαν: «Θαρραλέους και ανεξάρτητους» τους χαρακτήριζε, λέγοντας με νόημα πως «αυτό που είναι αυτονόητο στις άλλες χώρες του κόσμου, εδώ χρειάζεται θάρρος».

Τα κορυφαία στελέχη της Forza Italia κατάφθαναν μέχρι το βράδυ στο Μέγαρο για συγχαρούν τον αρχηγό για την αθώωσή του.

Μέχρι και ο Αντζελίνο Αλφάνο, πρώην «νούμερο δύο» του Μπερλουσκόνι και νυν αρχηγός της αποσπασθείας «Νέας Κεντροδεξιάς» (NCd) έγραψε στο twitter για την αθώωση Μπερλουσκόνι πως «πάντοτε το πιστεύαμε, πάντοτε το ελπίζαμε, τώρα είμαστε πιο δυνατοί».

Το μήνυμα του Μπερλουσκόνι, όπως ανέφερε, ήταν πως «τώρα που έκλεισε αυτό το λυπηρό κεφάλαιο, επέστρεψα με την κεντοδεξιά για να χτίσουμε μία καλύτερη, δικαιότερη και πιο ελεύθερη Ιταλία». Όπως είχε πει και σε αρκετές συνεντεύξεις του, σημειώνει η Corriere della Sera, στόχος είναι «να μπουν τα πράγματα στη θέση τους».

Η φιέστα όμως σταματά στο πεζοδρόμιο του Μεγάρου Γκρατσιόλι. Ο Μπερλουσκόνι δεν έχει τελειώσει με τις νομικές του περιπέτειες (σε βάρος του υπάρχουν υποθέσεις δωροδοκίας μαρτύρων για τα «μπούνγκα μπούνγκα» και διαφθορά) ενώ πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε την ποινή κοινωφελούς εργασίας που του είχε επιβληθεί για φορολογική απάτη. Ο αποκλεισμός του από το να θέσει υποψηφιότητα παραμένει, έστω και για λίγο ακόμη.

Ακόμη δυσκολότερο όμως είναι το σκηνικό που βρίσκει στην ιταλική πολιτική. Η συμφωνία του με τον Ματέο Ρέντσι για τον νέο εκλογικό νόμο δεν τράβηξε και ο ίδιος ο νεαρός πρωθυπουργός είναι πλέον ο νέος «σταρ» στη Ρώμη.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις: Το Forza Italia έχει πέσει στην τέταρτη θέση (έρευνα Φεβρουαρίου), κοιτάζοντας από τεράστια απόσταση το Δημοκρατικό Κόμμα και έχοντας μπροστά του όχι μόνο τον Γκρίλο αλλά και τη Λέγκα του Βορρά. Μαζί με τα ποσοστά της NCd, η Forza Italia θα βρισκόταν στα ίδια επίπεδα με το τρίτο κόμμα.